AMNESTY INTERNATIONAL

SVJETSKI NAFTNI GIGANT SUOČEN S MONSTRUOZNIM OPTUŽBAMA! Procurili novi dokumenti u kojima stoji da su sudjelovali u brutalnim ubojstvima i silovanjima

 
 Akintude Akinleye / George Esiri / Austin Ekiende / Reuters / Profimedia, Alamy

Humanitarna organizacija Amnesty International pozvala je na pokretanje istrage protiv naftnog britansko-nizozemskog giganta Royal Dutch Shell zbog sumnje da su sudjelovali u žestokim kršenjima ljudskih prava koje je 90-ih godina prošlog stoljeća počinila nigerijska vojska u regiji Ogoniland, poznatoj po velikim zalihama nafte, piše Hannah Summers za Guardian.

Shell je tvrtka s godišnjim prihodom od 240 milijardi dolara, po čemu je sedma po veličini na svijetu (još prije četiri godine bili su prvi), ujedno i prva u Europi. Aktivni su u svim granama eksploatacije, prerade i prodaje nafte i plina.

A view of an illegal oil refinery is seen in Ogoniland outside Port Harcourt in Nigeria's Delta region March 24, 2011. Crude oil thieves -- known locally as
Akintunde Akinleye / REUTERS
Ilegalna rafinerija nafte u regiji Ogoniland, Nigerija

Iako se već godinama priča o njihovom sudjelovanju u kršenju ljudskih prava nigerijskih aktivista koji su prosvjedovali protiv eksploatacije nafte u toj državi, optužbe su ovih dana ojačane nakon provjere tisuće internih dokumenata kompanije koji ukazuju na aktivnu ulogu u zataškavanju, suzbijanju i brutalnoj represiji protiv prosvjednika u regiji Ogoniland.

Iz Amnesty Internationala tako tvrde da postoje dokazi koji ukazuju da je Shell snosi odgovornost za "torturu, silovanje i ubojstva", što su iz kompanije, očekivano, oštro zanijekali, piše Guardian.

Novi dokumenti otkriveni su u procesu jedne privatne tužbe protiv kompanije, a među njima se nalaze i pisane izjave svjedoka u kojima stoji da je Shell kontrolirao jedinicu policajaca na tajnom zadatku koje su trenirali pripadnici nigerijskih služba sigurnosti. Njihova je zadaća bila provoditi nadzor u regiji Ogoniland nakon što je kompanija 1993. objavila da se povlači iz te regije.

, Image: 291028703, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Sjdište Royal Dutch Shella u Haagu, Nizozemska

Iz Amnestyja tvrde da je to bila samo krinka i da je kompanija tražila načine da se vrati u tu regiju i okonča prosvjede Pokreta za preživljavanje Ogoni ljudi. Tu je grupu vodio nigerijski aktivist Ken Saro-Wiwa koji je tražio donošenje zakona koji bi zajamčio političku i ekonomsku autonomiju autohtone populacije regije i zaštitio njihove domove od "ekološke katastrofe". Između ostalog, grupa je prosvjedovala protiv izgradnje naftovoda u toj regiji.

Tijekom 1993. prosvjednici su naizgled uspjeli natjerati Shell da se povuče iz regije. No, 30. travnja iste godine nigerijske trupe koje su štitile kompanije koje su radile za Shell otvorile su vatru na prosvjednike ozlijedile su 11 osoba te nekoliko dana kasnije ubile jednu osobu.

Nakon toga uslijedila je brutalna kampanja nasilja nigerijske vojne policije u kojoj je mučeno i ubijeno preko 1000 osoba, a preko 30.000 osoba ostalo je bez svojih domova nakon što su njihova sela uništena.

Smoke and flames billow from a burning oil pipeline in Asagba Okwan Asarama, Rivers State, Nigeria December 21, 2005. Oil workers were on their way to remote southern Nigeria on Wednesday to extinguish a huge pipeline blaze caused by a suspected dynamite attack that killed at least eight people. Royal Dutch Shell, which operates the pipeline in the Niger Delta that was attacked on Tuesday by unknown gunmen, raised its initial estimate of lost production by 10,000 barrels per day REUTERS/Austin Ekiende - RP2DSFIQFJAA
Austin Ekiende / REUTERS
Naftovod u Rivers Stateu, Nigerija, u plamenu

- Dokazi pokazuju da je Shell opetovano poticao nigerijsku vojsku da "riješi pitanje prosvjeda", čak i kada su znali da će to rezultirati u nezakonitim ubojstvima, silovanjima i spaljivanju sela. Nema sumnje da je Shell igrao ključnu ulogu u strašnim događajima u regiji Ogoniland i mi vjerujemo da tu postoje osnove za kriminalnu istragu - rekla je direktorica za globalna pitanja u Amnesty Internationalu, Audrey Gaughran. Ona je najavila i pripremanje dosjea koji bi poslužio kao osnova za kaznenu prijavu nadležnim vlastima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nizozemskoj i Nigeriji.

Nadalje, iz Amnestyja tvrde da je Shell pružao i logističku potporu nigerijskoj vojsci te da su u najmanje jednom slučaju platili jednog od zapovjednika koji je aktivno sudjelovao u zločinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:25