VIRTUALNI SASTANAK

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Republika Hrvatska postala je prva država članica koja je krenula s radom nacionalnog sustava još 1. lipnja 2021.
 Boris Kovacev/CROPIX

Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predstavnici Ministarstva zdravstva i AKD-a predstavili su članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a održanom 14. lipnja 2021., svoja rješenja prezentirale su Hrvatska i Danska, kao dvije države članice Europske Unije čiji su sustavi u punoj produkciji. WHO je inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda, s ciljem prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici su predstavili tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske imenovala je Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

AKD uspješno je proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica koja je krenula s radom nacionalnog sustava još 1. lipnja 2021.

Inače, do danas popodne izdano je 145.000 covid potvrda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 05:50