OZBILJNA OPTUŽBA

Svrgnuta čelnica Mijanmara Suu Kyi optužena za kršenje zakona o državnoj tajni

Suu Kyi i ostali članovi njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. veljače
Aung San Suu Kyi
 Str/AFP

Svrgnuta mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi optužena je za kršenje zakona o državnoj tajni koji seže u kolonijalno razdoblje, što je do sada najozbiljnija optužba s kojom se suočava ta dugogodišnja protivnica vojne vladavine, izjavio je u četvrtak njezin odvjetnik.

Suu Kyi i ostali članovi njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD) nalaze se u pritvoru od vojnog udara 1. veljače. Hunta ju je do sada optužila za nekoliko manjih kaznenih djela, ukljućujući ilegalan uvoz radio prijemnika i kršenje protokola vezanog uz epidemiju koronavirusa.

Njezin glavni odvjetnik Khin Maung Zaw je kazao da su Suu Kyi, tri ministra njezine vlade i australski gospodarski savjetnik Sean Turnell optuženi za kršenje zakona o tajnosti podataka te da je on to saznao prije dva dana.

Ukoliko ih se proglasi krivim prijeti im kazna zatvora do 14 godina. Glasnogovornik vojnih vlasti nije odgovorio na telefonske pozive novinara Reutersa.

Kako bi još više onemogućili izvještavanje o prosvjedima, pučisti su isključili bežični internet, potvrdilo je nekoliko telekomunikacijskih tvrtki.

U Mjanmaru vrlo mali broj ljudi ima pristup fiksnim vezama.

Do sada je u sukobima sa snagama reda koji traju od početka veljače poginulo najmanje 538 civila. Najkrvaviji dan je zabilježen u subotu, kada je ubijena 141 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:45