KRIZA VLASTI

Svrgnuti pakistanski premijer Khan otkazao prosvjed nakon sukoba s policijom, dao ultimatum

Upozorio je vladu da će marširati s pristašama u prijestolnici još jednom ako se ne ispune njegovi zahtjevi

Imran Khan s prosvjednicima

 Aamir Qureshi/Afp

Svrgnuti pakistanski premijer Imran Khan raspustio je prosvjede svojih pristaša u četvrtak nakon sukoba s policijom ispred parlamenta prethodne večeri, ali je upozorio da će se prosvjedi obnoviti ako izbori ne budu raspisani u roku od šest dana.

Khan tvrdi da je odluka parlamenta da ga opozove prošloga mjeseca, nakon čega je uspostavljena koalicijska vlada pod premijerom Shabhazom Sharifom, plod američke zavjere i zahtijeva nove izbore kako bi dokazao da ga Pakistanci podržavaju.

"Dajem vam šest dana. Najavite izbore za šest dana", rekao je Khan s kamiona nakon što su on i tisuće njegovih pristaša stigli u Islamabad, dodajući da bi parlament trebao biti raspušten kako bi se novi izbori održali u lipnju.

Upozorio je vladu da će marširati s pristašama u prijestolnici još jednom ako se ne ispune njegovi zahtjevi.

Khan je okupio tisuće pristaša u Islamabadu, s planovima da zauzme ključni dio glavnog grada sve dok Sharif ne popusti njegovom zahtjevu za novim izborima.

Vrhovni sud naredio je vladi u srijedu kasno navečer da ukloni sve blokade koje je policija postavila na ulaznim i izlaznim rutama u grad te da Khanovim pristašama da određeno mjesto na otvorenom za održavanje skupa.

Međutim, prosvjednici su se na to oglušili te su se uputili u samo središte grada gdje su se sukobljavali s policijom nekoliko sati, nakon čega je Khan s glavninom svojih pristaša ušao u grad.

Policija je ispalila suzavac, a palicama je udarila predvodnicu prosvjednog marša i privela stotine prosvjednika, koji su zapalili drveće, vozila, trgovine i autobusnu stanicu, dok su napredovali glavnom prometnicom koja vodi do pakistanskog parlamenta.

Najmanje 18 policajaca i pripadnika paravojnih postrojbi ranjeno je nakon što su prosvjednici probili zadnju sigurnosnu liniju ispred parlamenta, kazao je ministar informiranja Marriyum Aurangzeb.

Sukobi su se također proširili na više gradova u provinciji Punjab i južnom lučkom gradu Karachiju.

Vlada je rekla da je Khanov marš nezakonit i optužuje ga da pokušava dovesti prosvjednike u Islamabad sa "zlim namjerama".

Policija je u četvrtak počela uklanjati kontejnere koji se koriste za blokiranje glavnih cesta u Islamabadu.

Ceste koje vode do važnih gradskih objekata, vladinih ureda i diplomatskih misija također su bile blokirane, rekli su dužnosnici.

Također su postavljene barijere na ulaznim i izlaznim točkama za sve veće gradove u Punjab te na cesti koja povezuje središnju pokrajinu sa sjeverozapadnim Pakistanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:39