EPILOG DRAME

Svrgnuti pakistanski premijer osuđen na 10 godina robije, optužuje SAD da stoji iza svega: ‘Posjetio sam Moskvu...‘

Slučaj se odnosi na sumnju da je Khan podijelio sadržaj tajne diplomatske poruke koju je veleposlanik u Washingtonu poslao vladi u Islamabadu

Imran Khan

 Arif Ali/Afp

Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Imrana Khana na 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog odavanja državnih tajni, rekli su predstavnici za medije bivšeg premijera, što je druga presuda protiv njega u posljednjih nekoliko mjeseci, donesena samo deset dana prije izbora.

Slučaj se odnosi na sumnju da je Khan podijelio sadržaj tajne diplomatske poruke koju je veleposlanik u Washingtonu poslao vladi u Islamabadu.

Khanova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) rekla je da je posebni sud osudio Khana i bivšeg ministra vanjskih poslova šaha Mehmuda Kurešija, i to svakoga na 10 godina.

Rečeno je da će stranka osporiti odluku koju je nazvala "lažnim slučajem".

"Nećemo prihvatiti ovu nezakonitu odluku", rekao je Khanov odvjetnik Naeem Panjutha na X-u.

To je druga presuda protiv bivšeg premijera u posljednjih nekoliko mjeseci. Ranije je osuđen na tri godine u slučaju korupcije.

Khanu je izglasano nepovjerenje u parlamentu 2022., a zbog presuda nema mogućnost natjecati se na izborima.

Khan kaže da je slučaj diplomatske depeše dokaz zavjere pakistanske vojske i američke vlade da sruše njegovu vladu 2022. nakon što je posjetio Moskvu neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu.

Washington i pakistanska vojska odbacuju optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:17