AUSTRALIJA

Sydney cijepi rizična predgrađa zbog brzog širenja delta varijante virusa

Berejiklian je izvijestila o novom 681 slučaju lokalno prenesene zaraze u četvrtak
Cijepljenje u Sydneyju
 Saeed Khan/AFP

Australske vlasti počele su u četvrtak odvajati hitne zalihe cjepiva protiv covida-19 za sidnejska predgrađa najteže pogođena širenjem visoko zarazne delta varijante virusa, a država New South Wales objavila je još jedan rekordan porast broja dnevnih slučajeva.

Državna premijerka Gladys Berejiklian rekla je da je ubrzanje cijepljenja u najvećem australskom gradu dalo nadu dok se grad bori s najvećim širenjem zaraze od početka pandemije.

"Sljedećih nekoliko tjedana bit će teško, no nedvojbeno je da će, kad budemo imali dovoljno visoke stope cijepljenja, život biti puno bolji", rekla je. "Znam, ovo su izazovna vremena, ali vidim svjetlo na kraju tunela", dodala je premijerka.

Berejiklian je izvijestila o novom 681 slučaju lokalno prenesene zaraze u četvrtak, većina ih je u Sydneyu, čime je premašen prijašnji dnevni maksimum od 633 slučaja, registriran u srijedu.

Berejiklian još nije službeno produžila zatvaranje, koje bi trenutno trebalo formalno završiti krajem mjeseca, no jasno je stavila na znanje da 70 posto stanovnika u dobi iznad 16 godina mora biti cijepljeno. Očekuje da će taj cilj biti postignut do kraja listopada.

Po njenim riječima, u srijedu je cijepljeno rekordnih 110,000 ljudi, a brojke pokazuju da je 53 posto stanovnika NSW-a dobilo prvu dozu, a 28 posto obje.

Brojke zaraženih i umrlih u zemlji su mnogo niže nego u mnogim drugim zemljama, samo sa 41.400 slučajeva i 971 smrtnim ishodom, no zbog zadnjeg izbijanja zaraze gospodarstvu prijeti druga recesija u dvije godine.

U Melbourneu, drugome najvećem gradu u zemlji, broj slučajeva više je nego udvostručen, te je u četvrtak registrirano 57 zaraženih.

Državni čelnici sve više se razlikuju u pristupu pandemiji, i dok se jedni i dalje zauzimaju za eliminaciju virusa, drugi zagovaraju prihvatljivu razinu izloženosti.

"Svi će morati naučiti živjeti s delta varijantom virusa, a u New South Walesu naučili smo to prije od ostalih", rekla je Berejiklian u četvrtak.

Australija sa svojih 25 milijuna stanovnika bila je dugo vremena uspješna u borbi protiv koronavirusa zahvaljujući iznimno oštrim mjerama uključujući zatvaranje međunarodnih granica, s nekoliko izuzetaka, od ožujka 2020.

No, ipak, nacija se vratila u lockdown zahvaljujući brzom širenju delta vorusa i sporom procesu cijepljenja.

Do sada je 27.5 posto Australaca iznad 16 godina u potpunosti cijepljeno a skoro polovica starijih od 16 godina dobila je barem jednu dozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 14:25