uslijed rasta novozaraženih

Sydney pred pooštravanjem lockdowna: Policija dobiva veće ovlasti, pridružit će im se znatan broj vojnika

Policija će moći zaustavljati građane koji iskorištavaju rupe u restrikcijskim mjerama kako bi putovali izvan grada
 David Gray/AFP

Policija u Sydneyu dobit će veće ovlasti u provedbi mjera lockdowna te dodatnu vojnu pomoć kako bi se zaustavilo ubrzano širenje izrazito zarazne delta varijante covida-19, prenosi u četvrtak list The Australian.

Budući da i nakon sedam tjedana lockdowna iz dana u dan snažno raste broj novozaraženih, policija će moći zaustaviti građane koji iskorištavaju rupe u restrikcijskim mjerama kako bi putovali izvan grada, piše The Australian.

Takvoj odluci prethodi pojava nekoliko novih žarišta u gradovima diljem New South Walesa (NSW), kojemu je Sydney glavni grad, što raspiruje strahove od nekontroliranog širenja virusa.

Vlada NSW-a nije odmah odgovorila na novinarski upit za komentar.

Policiji je već na dispoziciji oko 300 nenaoružanih pripadnika vojske koji pomažu u provođenju mjera kućne izolacije nad zahvaćenim domaćinstvima u najteže pogođenim predgrađima Sydneya, najnapučenijeg grada Australije.

Prema pisanju The Australiana, sada će im se pridružiti "značajan" dodatan broj vojnika.

Unatoč mjerama kućne izolacije, dnevni broj oboljelih u državi New South Wales nastavlja obarati rekorde - u srijedu je zabilježeno 344 novih slučajeva zaraze - a u nekoliko regionalnih gradova također su uvedeni iznenadni lockdownovi.

Australija je uglavnom uspjela izbjeći visoke brojke poput onih u mnogim drugim zemljama, s nešto ispod 37.400 ukupnih slučajeva zaraze te 944 umrlih, a nekoliko država i dalje je gotovo bez i jednog zabilježenog slučaja bolesti, unatoč pojavi žarišta u Sydneyu i Melbourneu.

No, ubrzano širenje delta varijante u New South Walesu i sporo procjepljivanje stanovništva znači da Australiji i dalje prijeti mogućnost novog vala zaraze.

Samo je oko 24 posto stanovništva starijeg od 16 godina do kraja cijepljeno, i stručnjaci upozoravaju da se Australia kreće u smjeru opetovanog uvođenja lockdowna sve dok se ne dosegne viša razina procijepljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:32