RIZIK NIJE NESTAO

Sydney prijavio prvi lokalno preneseni slučaj zaraze covidom-19 u više od mjesec dana

Neimenovani muškarac išao je u kino te više od desetak kafića i trgovina, iako je bio potencijalno zarazan
Bondi plaža u Sydneyju
 Ilustracija/Saeed KHAN/AFP

Najnaseljeniji australski grad Sydney zabilježio je prvi lokalno preneseni slučaj covida-19 u više od mjesec dana, što je u srijedu izazvalo zabrinutost zbog novog mogućeg vala zaraze.

Država New South Wales (NSW) priopćila je da nije jasno kako je neimenovani muškarac u šezdesetim godinama dobio virus, ali je kao vozač povremeno prevozio posadu inozemnih zrakoplovnih kompanija.

Iako vlasti promptno pokušavaju utvrditi izvor zaraze, NSW je upozorio da je neimenovani muškarac išao u kino te više od desetak kafića i trgovina u istočnom predgrađu Sydneyja, uključujući plažu Bondi, iako je bio potencijalno zarazan.

Prvi slučaj zaraze u mjesec dana otkriven je u New South Walesu dok se istodobno druga najnaseljenija australska država bori da suzbije klaster slučajeva covida-19.

Država Victoria u srijedu je zabilježila pet slučajeva covida-19 u protekla 24 sata, iako su svi povezani s poznatim slučajevima, no vlasti su izvijestile da će ublažiti ograničenja za 5 milijuna stanovnika Melbournea.

Od petka će tako svatko u Melbourneu smjeti putovati više od 25 km od svoje kuće, a maske se više neće morati nositi na otvorenome.

Melbourne je potkraj prošloga tjedna ukinuo dvotjedno strogo zatvaranje, četvrto od početka pandemije, nakon izbijanja zaraze u kojoj je od 24. svibnja zabilježeno oko 100 slučajeva.

Javna okupljanja povećat će se na 20 ljudi, a ukida se zabrana kućnih okupljanja. Teretane se mogu otvoriti širom Melbournea, ali svi se moraju pridržavati strogih pravila distanciranja, a djelatnici u salonima mogu raditi bez maski.

"Još uvijek nije gotovo... Molim vas, nemojte se ponašati kao da apsolutno nema rizika", rekao je glavni zdravstveni dužnosnik države Victorije Brett Sutton tijekom televizijske medijske konferencije u Melbourneu.

Promptno traženje kontakata, brza zatvaranja i stroge mjere fizičkog distanciranja pomogle su Australiji da se uspješno bori protiv prethodnih izbijanja zaraze i održi svoj broj slučajeva covida-19 na relativno niskoj razini, s nešto manje od 30.300 slučajeva i 910 smrtnih ishoda.

Victoria zadnjih devet dana ima jednoznamenkasti broj zaraženih, a druge države i teritoriji virus su učinkovito eliminirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 01:00