VELIKE PROMJENE

Sydney prije roka relaksira mjere za sve cijepljene, veće slobode na snagu stupaju 8. studenoga

Pubovi i klubovi moći će primiti više gostiju i ponovno otvoriti plesne podije. Vlasti tim mjerama žele potaknuti cijepljenje
 Saeed Khan/AFP

Najveći australski grad Sydney idućega tjedna će prije najavljenoga roka ukinuti neka ograničenja protiv širenja koronavirusa za cijepljene stanovnike, dok će odgoditi veće slobode obećane necijepljenim građanima.

Vlasti tim mjerama žele potaknuti cijepljenje, pa će tako cijepljenim osobama od 8. studenoga između ostaloga biti dopušten neograničen broj gostiju u njihovim domovima, dok će pubovi i klubovi moći primiti više gostiju i ponovno otvoriti plesne podije.

Stupanje na snagu ovih mjera u Sydneyju, lučkom gradu s oko pet milijuna stanovnika, prvobitno je bilo planirano od 1. prosinca.

Nasuprot tome, necijepljene osobe, kojima je trenutačno zabranjen pristup restoranima, barovima, teretanama i drugim rekreacijskim objektima, kao i trgovinama koje ne prodaju osnovne potrepštine, ostat će pod oštrijim ograničenjima do 15. prosinca, odnosno do kad stopa cijepljenih građana s dvije doze u saveznoj državi Novi Južni Wales ne dosegne 95 posto.

Kako piše Reuters, oko 88 posto stanovništva te države u dobi od 16 i više godina u potpunosti je cijepljeno, ali stopa cijepljenja prvom dozom se usporava kako se približava 94 posto.

Australija je u ponedjeljak nakon više od 18 mjeseci ukinula zabranu letenja svojim stanovnicima u inozemstvo i omogućila ulazak u zemlju bez karantene za potpuno cijepljene međunarodne putnike.

Međutim, promjene u početku utječu samo na Sydney, Melbourne i Canberru, dok druge države i teritoriji, shodno vlastitim zdravstvenim politikama i stopama cijepljenih, za ponovno otvaranje imaju različite vremenske rokove.

Za razliku od prve polovice godine, koju je uglavnom provela bez prisutnosti virusa, u Australiji je krajem lipnja započeo treći val potaknut zaraznijom delta varijantom virusa.

Dok su zbog izbijanja epidemije delta soja Sydney i Melbourne donedavno mjesecima bili u izolaciji, australski broj zaraženih covidom i dalje je daleko niži od mnogih usporedivih zemalja, s oko 173 tisuće slučajeva zaraze i 1756 smrtnih ishoda, pri čemu se oko 82 posto infekcija pripisuje upravo "delta valu".

Novi Južni Wales u utorak je prijavio 173 nova slučaja zaraze, u odnosu na 135 dan ranije, dok je država Victoria zabilježila 989 slučajeva, što je najmanji porast u više od mjesec dana.

Australski teritorij glavnoga grada zabilježio je osam novih slučajeva, dok su druge države i teritoriji bez prisutnosti virusa ili imaju vrlo malo slučajeva, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 20:01