MAĐARSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Szijjarto: ‘Embargo na ruski plin? Ne želimo niti raspravljati o toj mogućnosti. Nema kompromisa‘

Embargo na ruski plin poljuljao bi gospodarstvo i sposobnost funkcioniranja zemlje, poručuju iz Mađarske

Peter Szijjarto

 Goran Mehkek/Cropix

Mađarska vlada odbija raspravljati i o mogućnosti uvođenja embarga na ruski prirodni plin, kazao je ministar Peter Szijjarto u ponedjeljak, te dodao da Mađarska ne pristaje na kompromis kad je riječ o sigurnosti opskrbe plinom.

Embargo na ruski plin poljuljao bi gospodarstvo i sposobnost funkcioniranja zemlje, prenijelo je mađarsko ministarstvo Szijjartovu izjavu prije sastanka ministara energetike Europske unije u Luksemburgu. Na sastanku će se razgovarati i o osnivanju zajedničke platforme za nabavu energije, najavio je ministar.

"Ne smeta nam što Europska unija traži nove izvore plina, no sudjelovanje u tome mora biti dobrovoljno.", kazao je Szijjarto. "Zemljama članicama ne smije se nametnuti nikakva obveza vezana uz nabavu".

Szijjarto je također ukazao na tehničke poteškoće na putevima opskrbe plinom iz Rusije u zapadnu Europu. Mađarska od Europske komisije očekuje da istraži jesu li te poteškoće stvarno izazvane kašnjenjem u povratku opreme koja je potrebna za rukovanje plinovodom, koja je bila poslana u Kanadu zbog održavanja, kazao je.

"Ako je to istina, onda od Europske komisije očekujemo da poduzme mjere kojima bi se spriječila kratkoročna kriza s europskim zalihama plina", kazao je Szijjarto. Nekoliko zapadnoeuropskih država moralo je proglasiti izvanredno stanje, istaknuo je.

"Rat u našemu susjedstvu i sankcije koje su zbog njega nametnute dovele su do ozbiljnog porasta cijena na europskom energetskom tržištu.", kazao je Szijjarto. Postoji i "vrlo ozbiljan problem" s količinama i obujmom "te su ti problemi uzrokovali još veći porast cijena", dodao je.

Szijjarto je kazao da se Mađarska u zalihama ima tri četvrtine obvezne količine zaliha plina za Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 23:37