MAĐARSKI MINISTAR

Szijjarto u Sarajevu: Zapadni Balkan je u središtu vanjske politike Mađarske

Szijjarto je boravio u službenom posjetu BiH te je kao donaciju svoje zemlje u Sarajevo donio 40 tisuća PCR testova
Peter Szijjarto
 Gints Ivuskans/AFP

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je u utorak u Sarajevu kako njegova zemlja ostaje zainteresirana za stanje u regiji Zapadnog Balkana te je ponudio pomoć Budimpešte u suočavanju država regije s problemima poput pandemije, ali i približavanja članstvu u Europskoj uniji.

Szijjarto je boravio u službenom posjetu BiH te je kao donaciju svoje zemlje u Sarajevo donio 40 tisuća PCR testova na koronavirus, koje je uručio lokalnim vlastima. Pritom je istaknuo kako Mađarska u teškoj situaciji prouzročenoj pandemijom želi pomoći svima koliko god može pa tako i BiH.

"Znamo da je ovo težak izazov i nadam se da će ga ne samo Mađarska, nego i cijela regija biti u mogućnosti prebroditi", kazao je tim povodom Szijjarto, ali je posjet Sarajevu iskoristio i kako bi ponovo kritizirao tijela Europske unije zbog problema koji su se pojavili u nabavci cjepiva.

Velikim je problemom ocijenio to što nabavka i isporuka cjepiva toliko kasni.

"Nas je spasilo što smo s Istoka nabavili veliku količinu cjepiva", kazao je šef mađarske diplomacije podsjećajući time na činjenicu da se Mađarska i bez odobrenja Eruropske agenije za lijekove (EMA) odlučila samostalno nabaviti rusko cjepivo protov koronavirusa.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako njezina zemlja veoma cijeni pomoć Mađarske i pritom je istaknula razočaranje činjenicom da je zakazala i europska i svjetska solidarnost, a posebice mehanizam COVAX, od kojega je BiH prošle godine naručila 1,23 milijuna doza, a do sada nije dobila ništa.

"Raspodjela cjepiva morala bi biti ravnomjernija i pravednija", kazala je Turković.

Peter Szijjarto u Sarajevu je iskazao potporu Mađarske bržem uključivanju područja zapadnog Balkana pa tako i BiH europskim integracijama, ocijenivši kako je to ključ mira i stabilnosti u regiji.

Najavio je kako će zalaganje za taj koncept biti u središtu vanjske politike Mađarske.

Szijjarto je ponudio pomoć svoje zemlje BiH i u kontroliranju migrantske krize, što bi uključivalo i slanje manjeg kontingenta mađarskih graničnih policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:34