StoryEditor
TVRDI ODVJETNIK

'TA OSOBA IMA INFORMACIJE IZ PRVE RUKE' Pojavio se drugi zviždač u aferi Trump - Ukrajina

Donald Trump
 REUTERS

Pojavio se drugi zviždač o pokušaju američkog predsjednika Donalda Trumpa da navede ukrajinskog predsjednika da istraži njegova političkog protivnika zbog korupcije, rekao je u nedjelju odvjetnik tog dužnosnika.

Odvjetnik Mark Zaid rekao je da ta osoba, isto tako obavještajni dužnosnik, ima saznanja iz prve ruke o nekim navodima prigovora prvog zviždača koji su naveli demokrate u Zastupničkom domu da pokrenu istragu za opoziv republikanskog predsjednika.

- Mogu potvrditi informacije o drugom zviždaču kojeg brani naša pravna ekipa - napisao je Mark Zaid, koji je na Twitteru prenio informacije kanala ABC o jednom članu obavještajnih službi.

- Ta osoba dala je izjavu zaštićenu zakonom i ne može joj se osvetiti. Taj zviždač ima informacije iz prve ruke - naglasio je Mark Zaid.

Jedan drugi odvjetnik tog odvjetničkog ureda dao je naslutiti da postoje dva zviždača.

- Mogu potvrditi da moj ured i moja ekipa predstavljaju nekoliko zviždača - napisao je u tvitu Andrew Bakaj.

Odvjetnički ured Marka Zaida brani interese prvog člana obavještajnih službi koji je upozorio na telefonski razgovor 25. srpnja između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koji je prema njegovu mišljenju bio neprimjeren.

Trump je u tom pozivu tražio od Zelenskija da pomogne istragu o demokratskom kandidatu Bidenu, koji ima dobrih izgleda da se s njim sučeli na predsjedničkim izborima 2020.

Prvi zviždač ocijenio je da je Trump tražio uplitanje Ukrajine u kampanju kako bi bio ponovno izabran i optužio Bijelu kuću da je pokušala zataškati skandal.

Taj član američkih obavještajnih službi precizirao je da nije izravno nazočio pozivu, ali je razgovarao sa šest djelatnika koji su bili jako uznemireni tim pozivom.

Demokrati su 24. rujna najavili otvaranje istrage u Zastupničkom domu u sklopu procedure opoziva Donalda Trumpa.

Tu proceduru mogla bi odbaciti republikanska većina u Senatu, gdje će se odvijati mogući proces ukoliko Zastupnički dom s demokratskom većinom izglasa opoziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 07:45