PRVA LINIJA

Tabak: ‘Leopardi 2 su ključni, ali potiho se prešlo preko jedne druge važne informacije‘

‘Čitava filozofija korištenja zapadnih tenkova drugačija je od one na koju su Ukrajinci dosad navikli‘

Igor Tabak; američki tenkovi Abrams M1; njemački tenk Leopard 2

 Davor Pongračić/Cropix/Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

U podcastu ‘Prva linija‘, a koji možete gledati i slušati na portalu jutarnji.hr, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini. Naš stručni sugovornik je vojni analitičar s portala obris.org Igor Tabak čije analize rata u Ukrajini i na jutarnji.hr možete čitati praktički od početka invazije. Video i audio snimku emisije možete naći pri vrhu teksta.


Nakon višemjesečnih molbi, želje Kijeva su uslišane - zapadni saveznici potvrdili su da Ukrajini šalju moderne tenkove. "Branu" su otvorili Britanci najavom da šalju tenkove Challenger 2, a u srijedu su konačno prelomili i Nijemci koji su pristali poslati svoje Leoparde 2 te dozvoliti drugim državama koje ih koriste da ih proslijede Ukrajini. Točku na i stavili su Amerikanci najavom da šalju Abrams M1 tenkove, što se donedavno nije činilo kao previše izgledna opcija. Koliko tenkova dolazi i koliko ih Ukrajina zapravo treba, kada će ih Kijev dobiti i u kakvim varijantama te jesu li oni bolji od ruskih, raspravljamo s vojnim analitičarom Igorom Tabakom.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


Audio snimku podcasta poslušajte ispod


- Ovo je velika promjena politike. Trebalo je dugo vremena i pregovora dođemo do ove faze i sigurno će pomoći Ukrajini kad dođu do bojišta. Iako, bojim se da će to ponešto i trajati. Od sva tri tipa modernih zapadnih tenkova koji dolaze u Ukrajinu zapravo su Leopardi 2 ono što je bitno. Zanimljivo je koliko se tu tiho i brzo prošlo preko Leoparda 1 koji je ponešto stariji, ali nije zanemariv. Dapače, Leopard dolazi većinom u varijanti A6, što je jako jako dobro za Ukrajinu, a možda i malo neočekivano s obzirom na dosadašnje oklijevanje, kaže Tabak.

Upitan bi li tenkovi mogli doći prekasno na bojišta u Ukrajini s obzirom na rusku ofenzivu koju svi najavljuju, Tabak skreće pozornost na - vrijeme.

- Stanje na fronti je već neko vrijeme statično. Neuobičajeno topla zima donijela je do produženja rasputice i blatnog terena koji otežava manevriranje. Sve ovisi o tome hoće li doći do smrzavanja terena ili će se ova zimska rasputica preliti u proljetnu. O tome će ovisiti planiranje koje zapravo obje strane rade. Naravno da se pripremaju ljude i tehnika i tu nekoliko stotina modernih vozila može napraviti veliku razliku, posebno ako se za njih može obučiti ljude. A tu nisu samo tehnička pitanja, nego i čitava filozofija korištenja tih vozila koja je drugačija od one na koju su Ukrajinci dosad navikli.

Brojke bez granice

Na pitanje koliko je zapadnih tenkova Ukrajini potrebno, vojni analitičar kaže da s obzirom na žestinu sukoba i veličinu bojišta tu nema granice.

- Tu je veće pitanje dostupnosti, nego koliko ih Ukrajinci trebaju. Oni ih trebaju puno. Brojke o kojima se spekulira (Ukrajinci traže 300 zapadnih tenkova, op.a.) ovise o formiranjima nekih oklopnih bojni. Ali to sve skupa je još jako daleko, naročito Abramsi koje će se još pričekati, kaže Tabak.

Naglašava kako zapadni tenkovi i oklopnjaci traže promjenu doktrine:

- To je veliki korak i veliki problem koji je Ukrajinu već probala na zapadnom topništvu. Na početku se svima čini sve jednostavno, a onda se vidi da se zapadno oružje koristi na drugi način - preciznije je, više se uvezuje sa sustavima izviđanja. Tu se mora uvježbavati jedna šira doktrina koja topništvo i tenkove kombinira sa pješaštvom i posebno sa borbenim zrakoplovstvom. Taj filozofski prijelaz s istočne tehnike i njenog načina korištenja na zapadnu tehniku i njen način korištenja jednako je velik korak, ako ne i veći od samog prenaoružavanja postrojbi.

Jesu li bolji od ruskih tenkova?

Upitan jesu li ovi zapadni tenkovi bolji od ovih ruskih koji se nalaze na bojištu u Ukrajini, vojni analitičar upozorava da nije svejedno o kojim ruskim tenkovima pričamo.

- Na bojištu imamo sve od tenkova T-62, možda čak i T-55, preko T-64, T-72, T-80 pa sve do T-90. A govori se da bi se mogla ukazati i ova famozna Armata - stoga je pitanje s čim se uspoređuje. Zapadni oklop je razvijan kao pandan tim ruskim sustavima i on bi trebao moć s njima izaći na kraj. To su u pravilu dosta teže mašine, jačeg oklopa, ponešto bolje elektronike., boljih ciljničkih sprava, imaju dosta više moderne tehnike... A trebale bi biti dosta sposobnije za djelovanje noću, bolje prilagođene za jedno umrežavanje... Nije do kraja jasno koje će varijante te tehnike Ukrajinci dobiti. Ali to je kvalitetna tehnika, koje ima i za koju je jednostavnije naći streljivo, dijelove, ali i instruktore. U svakom slučaju je taj izvor manje sustegnut od istočne robe koju se za Ukrajinu traži diljem svijeta.

Tabak napominje i da je veliko pitanje kako bi na bojištu izgledao najmoderniji ruski tenk, T-14 Armata.

- Ona je puno teži i veći tenk od njihovih prijašnjih i više liči na ova zapadna vozila. To su sve novosti koje ćemo gledati idućih mjeseci...

‘Abrams Ukrajina‘

Na pitanje u kakvoj će varijanti doći američki Abrams tenkovi u Ukrajinu, budući da svoj oklop s osiromašenim uranijem Amerikanci dosad nisu izvozili, Tabak kaže sljedeće:

- Ako bi se uzimalo vozila iz američke operativne uporabe, njih bi zapravo trebalo tehnološki unazaditi. Ne samo zbog osiromašenog uranija nego i softvera i elektronike koja se u njima koriste. Puno je tu svari koje Amerikanci ne žele izvesti. Starija vozila koja to nemaju možda još postoje na skladištima, ali govori se da su te zalihe tanke. Konačno, priča se da će ovi Abramsi koje će Ukrajinci dobiti biti nova vozila. Dakle, proizvedena namjenski za Ukrajinu, a tu se puno lakše konfigurira što ide unutra. Tenkova će vjerojatno biti više od 31 i ne bi me čudilo da to bude proizvedeno kao nekakva verzija Abrams Ukrajina sa svojom oznakom i brojem, zaključuje Tabak.

Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:47