PRVA LINIJA

Tabak: ‘Ove snimke koje dolaze iz Ukrajine, toga kod nas nema. Gusjeničari praktički plivaju...‘

Vojni analitičar Igor Tabak govorio je o mogućnostima za nove kopnene operacije u Ukrajini, kao i zaštiti ukrajinskog neba od ruskih napada

Igor Tabak, prizor gusjeničara u blatu u Ukrajini i screenshot špice emisije ”Prva linija”

 Screenshot: Hanza Tv/ Screenshot: Twitter/

U novoj emisiji (podcastu) pod nazivom ‘Prva linija‘, a koju možete gledati na portalu Jutarnji.hr, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini. Naš stručni sugovornik je vojni analitičar Igor Tabak čije analize rata u Ukrajini na portalu jutarnji.hr možete čitati praktički od početka invazije. Video i audio snimku emisije možete naći pri vrhu teksta.


- Prije bilo čega u Ukrajini treba gledati prognoze. One su nakon tjedan dana hladnog vremena pokazale jedno zatopljenje. Tek se idućeg tjedna očekuje opet neko zahlađenje i smrzavanje tla. Sada neprekidna kiša smeta vojnim operacijama. To je nešto što u našim krajevima zapravo ne vidimo. Ta jedna relativno plitka razina tla, a onda ispod toga glina, koja zadrži vodu i onda se ovo gornje tlo stvarno razmoći. Dapače, vidjeli smo snimke gusjeničara koji kao da plove juhom, a ne kao da se kreću po nekoj stepi (snimku možete vidjeti na ovom linku, op.a.). Tek se smrzavanjem tla otvara puno više prostora za neko kretanje mimo cesta, kaže vojni analitičar Igor Tabak o trenutnoj situaciji na bojištima u Ukrajini.

Video emisije pogledajte ispod

Podcast možete poslušati ispod

- S druge strane, ovo vrijeme ne ometa topničke duele i artiljerijsku vatru pa onda vidimo i pogotke poput onih u Melitopolju gdje je bilo velikih eksplozija i puno ozlijeđenog ljudstva. No, to nema veze previše s ovim kopnenim operacijama koje ćemo čekati još neko vrijeme, detaljnije je objasnio Tabak.

Vojni analitičar kaže i kako se od ljeta do danas pokazalo kako su raketni sustavi HIMARS jedno od osnovnih sredstava obuzdavanja ruske vojne moći, kojima se, između ostalog, udara na logistiku.

Na pitanje koliko ruski napadi krstarećim projektilima i kamikaza dronovima utječu na ukrajinske vojne sposobnosti, a ne samo na civilno stanovništvo, Tabak kaže da treba jasno razdvojiti neke stvari:

- Vojska je opremana da bude samodostatna pa same postrojbe na terenu nisu toliko ovisne o civilnoj infrastrukturi koliko bi čovjek mislio. Time ovakvi napadi vrlo umjereno utječu na bilo što na samoj bojišnici. To je prvo napad na civilnu infrastrukturu, potom na industriju, uključujući i vojnu, a tek onda to utječe i na bojište, kaže Tabak.

Kada govorimo o efikasnosti protuzračne obrane Ukrajine, naročito u kontekstu tvrdnji Kijeva da se obara i do 90 posto projektila i dronova, Tabak kaže da brojkama koje dolaze od zaraćenih strana ne treba vjerovati.

- Svi podaci s bojišta su nepouzdani, oni prolaze jedno vojnoobavještajno sito. Ideja je objaviti nešto da se smiri svoju javnost, da se donekle objasni ono što građani vide na svoje oči i osjete na svojoj koži. Ti svi brojevi su jako upitni, objašnjava Tabak i napominje na Rusi vrlo pažljivo biraju mete koje gađaju.

- Kad je u pitanju ukrajinska protuzračna obrana, da - ona brani. No, Ukrajina dobiva niz sustava sa svih strana, od starijih do modernijih, od kratkog dometa do srednjeg dometa, čak imaju i pokoji sustav dugog dometa poput S-300 i Buka. Tu je jedno veliko šarenilo sustava koje je teško integrirati u cjelovitu mrežu. Sreća je da se čini da su Rusi velikim dijelom iscrpili zalihe svojih modernijih projektila, iako bi se to moglo promijeniti ako se ostvari najavljena pošiljka novih projektila iz Irana, kaže Tabak.

Sustavi protuzračne obrane uglavnom obave svoj posao, no pitanje je s kojim troškom.

- Tu treba odmjeriti resurse. Ekonomski gledano je katastrofa kada višestruko skupljom raketom srušite ruski jeftini dron.

Kada je u pitanju najava američke donacije PZO sustava dalekog dometa Patriot, Tabak ističe da će on biti od velike pomoći.

- Imajte na umu da i ruski strateški bombarderi zalaze jako intenzivno u zračni prostor Ukrajine. Rusi imaju prevlast u zraku, ali im je problem spustiti se na manje visine jer je ukrajinska vojska dobro opremljena ovim lakim protuzračnim sustavima. Naravno da će Patriot tu dati jednu dodatnu razinu sposobnosti i da će popuniti onu veliku rupu koju Ukrajina ima u svojem arsenalu. No, vjerojatno je da Ukrajinci neće tako skup i vrijedan sustav koristiti za ono što se može riješiti jeftinijim i starijim sustavima. To je pitanje doziranja, koordiniranja i formiranja integrirane protuzračne obrane koja uigrano štiti zračni prostor, zaključuje Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:07