PREDSJEDNIK SRBIJE RAZOČARAN PREMIJERKOM

Tadić napao Kosor: Nikada ne bih pozdravio optužene za ratni zločin u Haagu. EU je trebala reagirati

Srpski predsjednik je izjavio kako premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje financijske koristi Hrvatske
 Davor Pongračić/CROPIX

BEOGRAD - Boris Tadić, predsjednik Srbije izjavio je da aktualne vlasti u Beogradu nitko ne može optužiti za nacionalizam i tako Srbiji osporiti europske planove, ali da je takve primjedbe moguće iznijeti na račun nekih drugih vlada u regiji, piše Blic .

- Ja kao predsjednik nikada sebi ne bih dozvolio da pozdravim optužene ili osuđene u Haškom sudu jer oni koji su osuđeni u Haškom sudu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrat upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti - rekao je Tadić te izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagirala na takvo ponašanje predstavnika vlade Hrvatske, i taj stav je, kako je rekao, iznio i u razgovoru sa kancelarkom Merkel, kojoj je također prenio i nezadovoljstvo time što se deset mjeseci čeka na formiranje komisije koja bi se bavila istragom trgovine organima Srba otetih na Kosovu, s čime se u vezu dovode i najviši predstavnici vlasti u Prištini.

Na pitanje kako komentira posjet premijerke Hrvatske Jadranke Kosor Prištini i izjave date u društvu kosovskog premijera HashimaThaçija, predsjednik Tadić je rekao da neeuropsko ponašanje gospođe Kosor, veličanje ratnih zločinaca, kao i njena posjeta Kosovu, svakako ne mogu biti doprinos unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

- Partnerstvo Hrvata i Albanaca ne smije se graditi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda - rekao je predsjednik Tadić, i dodao da premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje financijske koristi Hrvatske.

Sa druge strane, Vlada Srbija se, za razliku od nekih drugih vlada u regiji, prema Tadićevim riječima, dosljedno miroljubivom i dobrosusjedskom politikom zalaže za debalkanizaciju Balkana i uvažavanje interesa svih naroda.

- Želimo dobro svim narodima, još jednom naglašavam, i albanskom narodu, jer Srbija je griješila prema albanskom narodu u prošlosti, kao što su i albanske institucije na Kosovu griješile prema Srbima - zaključio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:05