STRAH OD TALIBANA

Tadžikistanski predsjednik naredio opću mobilizaciju, Rusi ukopali tenkove na granici!

Tadžikistan je na putu afganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora financiranja
Pripadnici afganistanskih snaga
 Hoshang Hashimi/AFP

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza (broj vojnika ne navodi se) u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon na afganistanskoj granici, javljaju ruski mediji.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list Komersant. Rusija je nakon odluke SAD-a i NATO-a da se povuku iz Afganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i spriječiti mogući rat ili utjecaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog utjecaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Afganistanu. Osim toga, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, djelomičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske te na granicu poslao još oko 20 tisuća rezervista.

Rusija koristi situaciju te je pojačala svoju vojnu i političku nazočnost u Tadžikistanu i cijeloj regiji. Ovih će dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vježbe uz južnu granicu s Afganistanom, a početkom kolovoza već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vježbe.

Posljednjih dana mnogi Afganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbjegličku i humanitarnu krizu. Ruki ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali uz opasnost od talibana i utjecaja Islamske države, rekao je kako se uz "radikalno islamsku opasnost" povećava i "narkoopasnost".

Naime, Tadžikistan je na putu afganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora financiranja. Lavrov povlačenje američkih snaga iz Afganistana proglašava "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je "odgovor na to pitanje očigledan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:31