RIZIČNA GROMADA

‘Taj asteroid dugačak je kao olimpijski bazen, mogao bi udariti na Valentinovo. Znamo i koje godine‘

Od ostalih 1448 asteroida na popisu rizika izdvaja se kao jedini s rangom višim od nule...

Ilustracija

 Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Otkriven je novi asteroid koji bi nam, prema preliminarnim izračunima, mogao pokvariti Valentinovo 2046. godine. Asteroid je sada poznat kao 2023 DW, širok je 50 metara i ima šanse 1:607 da udari u Zemlju, no stručnjaci vjeruju da će ubrzo i te, minimalne, šanse nestati.

Europska svemirska agencija 26. veljače otkrila je 2023 DW i procijenila je da je vjerojatnost da padne na Zemlju 1:607. Agencija je također predvidjela datum potencijalnog pada, a on je na Valentinovo 2046. godine. CBS News prenio je vijest o predviđanju da bi asteroid bio dugačak kao olimpijski bazen.

Znanstvenici su ovaj asteroid dodali na takozvani popis rizika, koji detaljno opisuje objekte koji plutaju svemirom i koji imaju potencijal utjecati na Zemlju. Ocjenjuju ga jedinicom na Torinskoj ljestvici, metodi razvijenoj 1999. koja ocjenjuje rizik od sudara svemirskih objekata sa Zemljom.

Sve ovo znači da znanstvenici od danas asteroid tretiraju kao jedan od onih koji ne predstavljaju neuobičajenu razinu opasnosti te da je mogućnost sudara vrlo mala, bez razloga za zabrinutost. 2023 DW se ipak izdvaja od ostalih 1448 asteroida na popisu rizika kao jedini s rangom višim od 0.

Talijanski astronom Piero Sicoli predvidio je da je šansa da 2023 DW pogodi Zemlju 1 prema 400 i osmislio je kartu koja predviđa gdje bi asteroid mogao udariti. - Sigurno će ova mogućnost uskoro biti isključena – napisao je u objavi na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:43