SRAMOTA

'TAJ PLJUSAK PONIŽENJA NIKAD NEĆU ZABORAVITI!' Taksist istjerao iz auta ženu jer joj je dijete autistično: 'Što vas je to moje dijete uvrijedilo?'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Profesorica Zlatiborka Popov-Momčinović, sociologinja i politologinja na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo, majka je autističnog djeteta s kojim je jučer doživjela veliko poniženje kad ih je sarajevski taksist izbacio iz vozila. O neugodnom iskustvu s vozačem Sarajevo Taxija napisala je na Facebooku: - Taksistu, što Vas je to moje dijete uvrijedilo, što je učinilo? Ono je dijete bez broja, još jedno od nebrojenih djeteta s autizmom i teškoćama kojima se prava rado i olako krše, a Vi bar imate broj i licencu, a on je izgleda nema. Kad smo ušli u Vaše cijenjeno vozilo, rekla sam da je dijete s autizmom. Žao mi je ako Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživjela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumijevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se sa divnim taksistima koji su govorili imam i ja dijete, ne brinite, gospođo!"

U svom obraćanju prof. Popov-Momčinović opisala je neugodni događaj: "Bila je špica i Vi ste pravom i eto s mojim razumijevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni. Na Vašu preglasnu novokomponovanu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dijete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vjetru, a oblaci se spuštali nisko s prijetnjom još jednog pljuska! Ali, ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke. Vožnja prekinuta je plaćena i dok ste po džepovima tražili marku kusur, i čekali podobne mušterije a već su bili na proširenju, nadam se eto da Vam se isplatilo i da će Vam se isplatiti!"

Sarajevo Taxi reagiralo je priopćenjem u kojem navode, kako prenosi Radiosarajevo.ba, da je "riječ o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra, i nije znao kako da reagra u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se događale tijekom vožnje, pa je iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se ispričava."

Ovaj slučaj nažalost prikazuje još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra, navode iz sarajevskog udruženja taksista i ističu da će Sarajevo Taxi potražiti pomoć od nadležnih institucija i organizacija kako bi napravili program edukacije za vozače, da se ovakva situacija ne bi ponovila.

Protiv vozača će biti proveden disciplinski postupak i bit će kažnjen u skladu sa statutom, naveli su, ali su pritom napomenuli da im nije cilj puko kažnjavanje nego žele prevenirati ovakve situacije kroz edukacije "da se ovo više ne ponavlja".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2021 12:17