DRUGI ČOVJEK RUSIJE

‘Taj vulkan uništit će život u Americi. Zato nam njihove elite žele oteti našu regiju, ona je najsigurnija na svijetu!‘

Riječi iz naslova nije izgovorio bilo tko. Već apsolutni gospodar ruskih špijuna, najmoćniji čovjek države nakon Putina!

Patrušev i Putin znaju se još od 1970-ih, kada su zajedno radili u KGB-u

 SERGEI KARPUKHIN/POOL/AFP

Kad supervulkan Yellowstone Caldera u Nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama erumpira, uništit će sav život u Sjevernoj Americi. Sibir će tada postati jedno od najsigurnijih mjesta u svijetu. Zato "anglosaksonske" elite tu regiju žele preoteti Rusiji. Smatra to 72-godišnji Nikolaj Patrušev, drugi najmoćniji čovjek u Moskvi.

Patrušev, koji se trenutno nalazi na čelu Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije, ruskog predsjednika Vladimira Putina poznaje od 1970-ih godina, odnosno još iz vremena kada su obojica radili u uredu Odbora državne sigurnosti (KGB) u Sankt-Peterburg, tada Lenjingradu. Patrušev, inače bivši general u ruskoj vojsci i bivši ravnatelj Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) nasljednice KGB-a, de facto nadgleda ostale ruske tajne službe. Uz to, on u Putinovo ime smije govoriti o strateškim pitanjima, nuklearnom oružju, ratu u Ukrajini i ruskim stavovima o Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), piše The Atlantic.

Patrušev Zapad i SAD mrzi iz dna duše, a teorije zavjere koje promovira šokantne su čak i za kremaljske standarde. On smatra da Zapad Rusiju zlostavlja već 500 godina. Primjerice, Patrušev drži da su "rusofobni" zapadni povjesničari ocrnili prvog ruskog cara Ivana IV. Vasiljeviča Groznog, notornog i okrutnog autokrata koji je ubio vlastitog sina.

Nadalje, on kaže da Zapad u 20. stoljeću Rusiju nije imao "na piku" zbog komunizma i Hladnog rata već da ju je SAD htio natjerati da se odrekne "suvereniteta, nacionalne svijesti, kulture te nezavisne vanjske i unutarnje politike". Htjelo se, tvrdi Patrušev, raskomadati Rusiju, eliminirati ruski jezik, ukloniti Rusiju s geopolitičke karte svijeta i zemlju, barem u smislu granica, vratiti u doba Moskovske Velike Kneževine.

Ukrajina kao poligon

U Patruševljevoj glavi, Amerikanci u laboratorijima prave biološko oružje kako bi zatim njime napadali narode "nepodobnih nacija". On tvrdi da su Ministarstvo obrane SAD-a, velike multinacionalne farmaceutske tvrtke te fondacije koje su osnovali bivši predsjednik Amerike Bill Clinton, mađarsko-američki filantrop i investitor George Soros, aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden i njegova supruga Jill te fondacija Rockefeller mogli stvoriti koronavirus SARS-CoV-2.

Patrušev je trenutno opsjednut Ukrajinom. On smatra da je sukob Rusa i Ukrajinaca osmišljen u Washingtonu. Amerika je, kaže, zaslužna za Revoluciju dostojanstva (Euromajdan), drži šef Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije, a njezin je cilj bio da Ukrajinci "zamrze sve rusko". Patrušev smatra da je Ukrajina poligon za testiranje zastarjelog američkog oružja te da bi joj Zapad rado oteo prirodne resurse. SAD ne želi da Ukrajina ostane suverena država, a ukrajinske vojnike šalje u smrt jer se boji napasti Rusiju. Patrušev drži da Zapad u biti uništava Ukrajinu, a da Rusija tome želi stati na kraj.

Patrušev te svoje stavove, koji su u međuvremenu postali i stavovi političke stranke Jedinstvene Rusije, stranke koju Putin vodi iako formalno nije njezin član, redovito servira ruskom predsjedniku i ruskoj javnosti. Ti su stavovi nedavno Ruse skupo koštali.

Patrušev je svibnju 2023. rekao da zapadne tajne službe teroriste i sabotere obučavaju za počinjenje zločina u Rusiji. Nekoliko tjedana prije nego što su pripadnici Islamske države napali koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve, američki su obavještajci ruskoj vladi javili da bi se ta lokacija mogla naći na udaru. Putin je to upozorenje okarakterizirao kao "ucjenu" te kao "pokušaj da se rusko društvo uplaši i destabilizira".

Prljavi poslovi

The Atlantic piše i da Patrušev oblikuje politiku. Drugi najmoćniji Moskovljanin mijenja Putina na sastancima s ključnim saveznicima. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sve više odrađuje beznačajne svečanosti i potpisivanja nebitnih ugovora. Ruski novinar Maksim Glikin kaže je Patrušev predstavlja spoj između vanjske politike i rata. Patrušev je u studenom 2022. godine otputovao u Teheran kako bi dogovorio kupovinu iranskih dronova. Sastao se i s predsjednikom Venezuele Nicolásom Madurom te predsjednikom Nikaragve Danielom Ortegom. S predsjednikom Kube Miguelom Díaz-Canelom razgovarao je o "revolucijama" koje je orkestrirao Washington te "destruktivnim" aktivnostima nevladinih organizacija. Dogovorio je i dolazak kubanskih vojnika u Bjelorusiju kako bi tamo mogli odraditi - "obuku".

Patrušev obavlja i prljavije poslove. The Atlantic piše da je vjerojatno upleten u trovanje bivšeg FSB-ovca Aleksandra Litvinenka te da je vjerojatno on morao odobriti pokušaj ubojstva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Moguće je da je Patrušev upleten i u ubojstvo šefa plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina, a opozicijski političar i veliki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni ne bi skončao tako kako je skončao da to ovaj nije odobrio. Ruski opozicijski esejist Aleksander Rilkin rekao je da su sporu i bolnu egzekuciju Alekseja Navaljnog mogli narediti isključivo Putin i Patrušev.

Sumrak Zapada

Najgore, Patruševa se sluša i kada je riječ o ruskoj nuklearnoj strategiji. On je u listopadu 2009. rekao da nuklearno oružje nije rezervirano samo za "velike" ratove. Dodao je da bi se ono moglo koristiti i u konvencionalnom regionalnom sukobu, pa čak i lokalnom. Uz to, rekao je i da nije isključeno da bi se njime potencijalnog agresora moglo upozoriti. Putin je nakon tih Patruševljevih inputa promijenio rusku nuklearnu doktrinu te Rusiji omogućio da u sukobima koji nisu "veliki" posegne za atomskim bombama i nuklearnim bojevim glavama.

Amerikanci su ga zbog njegove pozicije u kremaljskoj hijerarhiji pokušali bolje upoznati, no on im je tijekom 2021. godine rekao ono što su htjeli čuti. Unatoč svim zajedničkim izjavama i sastancima, Rusija je krajem veljače 2022. napala Ukrajinu, a Patrušev je vjerojatno znao da će do napada doći dok je američkim političarima servirao dezinformacije. U tome je zasigurno dvostruko uživao jer Kremlj vjeruje da je vrijeme na strani Rusa. Patrušev, naime, vjeruje da je Zapad na zalazu te da Europa nema budućnost. Sumnja on i da će Amerika opstati. Nju vidi kao patchwork poplun koji samo što nije pukao po šavovima. Rekao je jednom da bi Meksiko mogao povratiti dijelove zemlje koje mu je Amerika uzela 1848. godine.

Patruševljevi stavovi mnogima jamačno djeluju potpuno suludo i nerealno. Međutim, njegov utjecaj pokazuje da nije Putin koji stoji između Rusije i demokracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:51