ANTONINO FERNANDEZ

TAJKUN SE NA SAMRTI SJETIO SVOGA SELA Čovjek koji je izmislio pivo Corona suseljanima u oporuci ostavio milijune: 'Sretni smo što nas nije zaboravio'

 SCREENSHOT/YOUTUBE

U selu Cerezales del Condado u sjeverozapadnoj španjolskoj provinciji León živi svega 80 ljudi. Nitko od njih nije ni sanjao da će preko noći postati milijunaš, a upravo to im se dogodilo - svi će na bankovni račun dobiti u protuvrijednosti nešto manje od 18 milijuna kuna.

Tako je u oporuci odlučio njihov bivši sumještanin Antonino Fernández, čovjek koji je osmislio popularno pivo Corona i na njemu se obogatio.

Procjenjuje se da je Španjolac prije smrti u kolovozu ove godine bio 'težak' najmanje 1,5 milijardi kuna, a bogatstvo je ostavio rodnome mjestu.

Fernández je umro u 99. godini, a od 32. godine živio je u Meksiku.

Ondje je doselio poslije teška djetinjstva i mladosti, koje je u Cerezalesu del Condadu proživio u velikom siromaštvu i neimaštini s još 12 braće i sestara.

Antoninova obitelj je, kažu prijatelji, bila više gladna nego sita, a on je sa samo 14 godina morao prekinuti školovanje jer mu ga roditelji nisu mogli financirati.

Fernández je u Meksiku počeo raditi u tvrtki Grupo Modelo, koja je bila u vlasništvu suprugova strica, a proizvodila je pivo. Upravo je Španjolac, nakon što je postao direktor, od njihova brenda Corona stvorio svjetsko ime.

SCREENSHOT/YOUTUBE

Tvrtka samo od prodaje toga piva u SAD-u godišnje zaradi 4,9 milijarde kuna.

'Nikad nismo imali novca. Snalazili smo se. Antonino nam je iz korijena promijenio živote. Ponosni smo i sretni što nije zaboravio rodni kraj. Danas su ljudi poput njega rijetkost. Neka mu je laka zemlja i vječna slava', rekao je seljanin Maximino Sanchez za lokalne novine Diario de León.

Pokojnog Fernándeza zbog ljubavi prema domovini i humanitarnog rada cijenio je i bivši španjolski kralj Juan Carlos.

Od ostavštine takozvanoga kralja piva zaselak Cerezales del Condado dobit će i novi kulturni centar te lokalnu neprofitnu zakladu, koji će zaposliti čak 300-tinjak ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:44