OSEBUJNI MONARH

Tajlandski kralj ima harem, neviđeno bogatstvo i opsjednut je mrtvim pudlom. Sad mu prijeti buna

Odrekao se najmanje četvero svoje djece, a Tajlanđane sve više sramoti i iritira
Maha Vajiralongkorn
 Lillian SUWANRUMPHA/AFP

Mnogo je razloga zbog kojih tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn možda ne uživa bezrezervno poštovanje svojih gotovo 70 milijuna podanika, piše Daily Mail.

Maha često zna nositi traperice niskog struka te premale kratke majice i potkošulje kako bi pokazao svoje ogromne lažne tetovaže. Šezdesetosmogodišnjak se ženio četiri puta, a njegova ga aktualna supruga "dijeli" sa službenom konkubinom koja je nakon kratkog izbacivanja s dvora ponovno stekla kraljevo povjerenje. Maha je opsjednut svojim sad pokojnim minijaturnim pudlom Fufuom, kojeg je odijevao u svečane odore Kraljevskog borbenog zrakoplovstva Tajlanda, a na noge mu stavljao čizmice. Fufu je često prisustvovao i svečanim večerama. Aktualni tajlandski kralj zna inzistirati da mu njegovi dvorani prilaze tako da pužu po podu. Oni koji ga nečime razočaraju ostanu bez kose, a jednu od svojih supruga praktički je skinuo do gola i natjerao da jede iz Fufuove zdjelice za hranu. Odrekao se najmanje četvero svoje djece i odbija plaćati njihove školarine, unatoč tome što se njegovo bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi funti (251 milijarda kuna).

image
Maha Vajiralongkorn
STR/DAILYNEWS/AFP

Zbog svega navedenoga Maha u svijetu uživa reputaciju redikula. "Tepaju" mu da je princ "Nakit", nasilni plejboj.

Takvim ga nadimcima, međutim, nikad neće "počastiti" u domovini. Naime, tajlandski zakoni brane kritiziranje kraljevske obitelji. O vrijeđanju da ne pričamo.

Poput boga

Kralj u Tajlandu uživa status božanstva. Obožava ih se i idolizira. Jedna riječ protiv kralja, kraljice, njihovih nasljednika ili regenta, pa čak i njihovih kućnih ljubimaca sa sobom nosi zatvorsku kaznu od 15 godina. Maha je u četiri godine svog kraljevanja postepeno povećavao moć kojom raspolaže, a preuzeo je i potpunu kontrolu nad kraljevskom riznicom. Maha zapovijeda vojskom, a znao se petljati i u rad demokratski izabranih vlasti. Promijenio je čak i ustav kako bi mogao zemljom vladati i iz inozemstva.

image
Prodemokratski prosvjednik
Mladen ANTONOV/AFP

Vremena se, međutim, mijenjaju.

Pandemija koronavirusa ozbiljno je naštetila tajlandskom turizmu, važnoj gospodarskoj grani, a Tajlanđane njihov kralj sve više sramoti i iritira.

Prošloga tjedna nezadovoljstvo je doživjelo svoj vrhunac.

Maha je veći dio ove godine proveo u luksuznom hotelu u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, gdje mu je društvo pravilo 20 konkubina u vojnim odorama. No njemačka je vlada u jednom trenutku odlučila da mu više ne može biti domaćin pa se Maha prošloga tjedna vratio u Tajland.

Umjesto oduševljenja, na ulicama Bangkoka dočekalo ga je više od 10 tisuća prosvjednika koji su tražili novi ustav.

Više desetaka prosvjednika Mahin je bijeli Rolls-Royce zasulo uvredama, a Tajland je proglasio izvanredno stanje. Velik je to zaokret u odnosu na uobičajeno. Tajlanđane se od malih nogu uči da štuju kralja, njegove slike lijepe po kućama, Dan očeva slave na njegov rođendan i skaču na noge svaki put kad čuju himnu.

Tajland možda tehnički je parlamentarna monarhija, ali drevne strukture u praksi još uvijek funkcioniraju.

To nije bio problem za vrijeme vladavine kralja Bhumibola, Mahinog oca, koji je vladao do 1946. do 2016. godine. On je možda bio najbogatiji monarh na svijetu te živio u skladu s tim statusom, no narod ga je poštivao i vjerovao da je dobra osoba. Bhumibol je 2005. godine čak i priznao da nije savršen te da ga se mora kritizirati.

Njegov sin, međutim, u to ne vjeruje.

Tajlandske elite ne trpe njegove nasilne promjene raspoloženja, čudne fetiše i skandale koji ga prate u stopu.

image
Pristaše kralja
Madaree TOHLALA/AFP

Niz brakova - i razvoda

Kao 12-godišnji školarac nije znao zavezati svoje cipele i tenisice jer su to umjesto njega radili njegovi dvorani, a kolege i vodstvo britanskih škola koje je pohađao pamte ga kao bucmastog nasilnika kojeg nitko nije volio. To ga nije spriječilo da razvije turbulentan i nestabilan ljubavni život.

S 25 godina oženio je svoju nećakinju, princezu Soamsawali Kitiyakaru, s kojom je dobio kćer. Taj je brak završio razvodom, a mnogi smatraju da je do razvoda došlo jer je Maha Soamsawali prevario s glumicom Yuvadhidom Polpraserth. Maha i glumica vjenčali su se 1994. godine te dobili petero djece - četiri sina i kći. No ni taj brak nije uspio, a Maha se odrekao četvero od petero djece te prestao plaćati njihove školarine.

Maha je tijekom trećeg braka, u koji je stupio s bivšom konobaricom Srirasmi Suwadee, kupio minijaturnog pudla Fufua. Fufu je 2007. godine proglašen najviše rangiranim dužnosnikom Kraljevskog borbenog zrakoplovstva Tajlanda. Fufu je jednom prilikom čak bio i službeni gost na prijemu koji je svojevremeno organizirao američki ambasador u Tajlandu Ralph Boyce. "Fufu je bio na prijemu, bio je odjeven u formalnu uniformu. U jednom se trenutku popeo na stol i pio iz čaša s vodom koje su bile namijenjene gostima. Pio je čak iz moje", stoji u procurenom službenom dokumentu.

Suwadee je 2009. degradirana tako što je tijekom slavlja Fufuovog rođendana u tangama puzala po podu i jela pseću hranu iz zdjelice. Maha joj je kasnije oduzeo sve titule, a članove njezine obitelji strpao u zatvor.

image
Mladen Antonov

Kad je Fufu uginuo 2015. godine, Maha mu je priredio raskošni četverodnevni pogreb.

Maha se četvrti put oženio 2019. godine, i to za bivšu stjuardesu Suthidu Tidjai. No ubrzo nakon toga svoju je najdražu konkubinu, bivšu medicinsku sestru, promovirao u "štovanu kraljevsku partnericu". Kralj je tom prilikom objavio fotografiju na kojoj se moglo vidjeti kako ona u maskirnom grudnjaku pilotira avionom.

Obračun s kritičarima

Uz to, Maha ima i harem žena koje većinom dolaze iz vojske i čine zasebnu vojnu jedinicu. Kralj navodno voli voziti bicikl i brze aute.

Kad je 2019. formalno preuzeo titulu kralja, ceremonija krunidbe trajala je tri dana i koštala 23 milijuna funti (192 milijuna kuna).

O tome da se Mahina narav nije osobito promijenila o školskih dana svjedoči i slučaj iz 2017. godine kad je muškarac zbog kritika na račun kraljevske obitelji osuđen na 35 godina zatvora. Mladić koji je ovoga ljeta nosio majicu s porukom protiv monarhije poslan je na psihijatrijsko liječenje, a mnogi drugi protivnici krune jednostavno su nestali.

Čak je i Facebook grupa koja je brojala milijun članova i u kojoj se raspravljalo o monarhiji ugašena. Facebook je u međuvremenu tužio Tajland, tvrdeći da su se time prekršila ljudska prava.

Prema svemu sudeći, Tajlanđanima je dosta Mahinog neodgovornog ponašanja, a Daily Mail piše da bi mu bilo pametno da se pritaji jer bi mogao ostati bez svega do čega mu je stalo. (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:29