MASOVNO JE SKIDAJU

TAJNA DOBRE ORGANIZACIJE U Hong Kongu prosvjednike povezuje nesalomljiva aplikacija

 AFP PHOTO / XAUME OLLEROS / AFP PHOTO / XAUME OLLEROS

HONG KONG - Prosvjedi u Hong Kongu ne posustaju. Prosvjednici, uglavnom studenti i građani okupljeni u grupu Occupy Central traže političku slobodu, a kineske vlasti, za sada, ne pronalaze način kako zaustaviti javni neposluh.

Prosvjednici su odlično organizirani za što je velikom dijelom zaslužna jedna mobilna aplikacija. Naime, prosvjednici koriste FireChat – aplikaciju koja mobilne uređaje spaja u takozvanu 'mesh' mrežu . FireChat omogućava stvaranje bežične mreže koju je praktički nemoguće nadzirati i, što je puno važnije, prekinuti.

Naime, svi mobilni uređaji s instaliranim FireChatom, spajaju se BlueTooth ili Wi-Fi vezom, a signal 'skače' s uređaja na uređaj dok ne dođe do destinacije. Nešto poput minijaturnog, lokalnog interneta. Prekid takve mreže podrazumijeva gašenje svih uređaja spojenih u 'mesh'.

FireChat su proljetos već uspješno koristili prosvjednici na Tajvanu, a koriste ga i mnogi Iračani kako bi zaobišli ograničenja u mobilnoj mreži, nastala zbog pokušaja vlasti da ometu komunikacije militanata IS-a. Naravno, mesh mreže daleko bolje funkcioniraju u urbanim sredinama zbog ograničenog dometa BlueTooth i Wi-Fi signala.

U samo 24 sata, između nedjelje i ponedjeljka ujutro, 100.000 stanovnika Hong Konga preuzelo je i instaliralo FireChat. Iako vlasti u tom gradu još uvijek nisu isključile mobilni signal, vođe prosvjeda preporučuju upotrebu FireChata.

Open Garden, tvrtka zaslužna za FireChat, ima velike planove za budućnost: 'Jednom kad stvorite mesh mrežu, imate mrežu koja se obnavlja sama od sebe, ne može je se kontrolirati, srušiti i uvijek će raditi', izjavio je dopredsjednik Open Gardena, Christophe Daligault.

Dodaje kako takvo što ne bi bilo moguće bez pametnih telefona: 'Svaki uređaj postaje router i tako sudjeluje u rastu interneta – svi koji se pridruže mesh mreži, stvaraju produžetak interneta'.

'Za par godina, ljudi se neće ni sjećati da su nekad trebali Wi-Fi ili mobilni signal kako bi mogli komunicirati', tvrdi Daligault.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:43