STRAVIČNA ISTINA

TAJNA FOTOGRAFIJA SRETNIH LOGORAŠA Nacisti su u Murnau vodili Crveni križ i govorili: 'Ovakvi su naši logori'

Logoraši izgledaju opušteno, u kazališnim kostimima plešu na pozornici. Neki od njih obučeni su u ženske haljine, našminkani su i nose plave perike. Predstavu su organizirali sami zarobljenici. Točan datum fotografije je nepoznat, ali je smješten negdje između 1939. i 1945., a mjesto radnje - nacistički logor za ratne zarobljenike u Bavarskoj.

Riječ je o jednoj iz serije fotografija pronađenih u Francuskoj prije 14 godina, fotografija koje su pokazale potpuno drugačiji ugođaj od onoga kakav je obično vladao u nacističkim logorima i koji su karakterizirale masovne egzekucije i prisilni rad. Logor je bio smješten u Murnau, mjestašcu na rubu bavarskih Alpi, 70-ak kilometara od Münchena, i bio je jedan od malobrojnih, ako ne i jedini, u koji su nacisti redovito puštali inspekciju Crvenog križa.

Zbog toga je u njemu trebalo održati iluziju dobrog postupanja prema zatvorenicima. Iluziju, jer kako je za njemački časopis Der Spiegel (koji je nedavno prenio fotografije i priču o njima) izjavila njemačka povjesničarka Marion Hruschka, i u tome su logoru zatvorenici bili strijeljani “po kratkom postupku”, a časnici židovske narodnosti bili odvojeni od ostalih zatvorenika i smješteni u logorski geto. Ipak, povjesničarka specijalizirana za zarobljeničke logore u kojima su nacisti držali časnike neprijateljskih vojski, koji su se zvali “Oflag”, što je kratica od “Offizerslager”, naglašava kako su časnici koji su dospjeli u logor u Murnau sebe mogli smatrati sretnicima.

Većina zarboljenika bili su poljski časnici, a u logor su 1945. došli i časnici iz drugih zemalja - Francuske, Belgije, Italije... Fotografije, osim kazališne i lutkarske predstave, prikazuju i druge detalje iz zatvoreničkog života - barake za časnike, dolaske kamiona Crvenog križa, a jedna od njih čak i bazen za koji je, međutim, nejasno jesu li ga i zatvorenici mogli koristiti.

Nacisti su imali ukupno 12 logora za zarobljene časnike neprijateljskih vojski, a u Oflag VII-A, kako je bilo službeno ime logora u Murnau, bilo je više od 5000 zarobljenika. U tom logoru smješteni su bili najviše pozicionirani časnici pa su među njima bili i admiral Józef Unrug, zapovjednik Poljske mornarice koji je ujedno bio i zapovjednik svim zarobljenim časnicima u logoru, te general Juliusz Rómmel, koji je zapovijedao obranom Varšave nakon nacističke agresiju u rujnu 1939. Kako piše Der Spiegel, svjedočenja pojedinih časnika o prihvatljivim uvjetima života u Oflazima postojala su i dosad. Fotografije iz logora u Murnau sada pokazuju da su te priče, ako govorimo o slučaju logora Oflag VII-A, bile barem donekle istinite.

Pronašao ih je 1999. tada 19-godišnji Oliver Rempfer iz Cagnes-sur-Mera u jugoistočnoj Francuskoj. Točnije, pronašao je jednu drvenu kutiju na vrhu kante za smeće, a kada je je otvorio, u njoj su bile role crno-bijelog fotografskog 35-milimetarskog filma. Prvo je mislio da su fotografije napravljene tijekom snimanja nekog ratnog filma pa ih je ostavio po strani. No role su zainteresirale Oliverova oca Alaina Rempfera, fotografa, koji ih je skenirao i bolje ih pogledao. Shvatio je da su fotografije autentične i da prikazuju život u nacističkom logoru.

Ubrzo je otkrio da je riječ o logoru Murnau. Otac i sin fotografije su objavili na internetu, a nakon toga su im se javili ljudi koji su prepoznali svoje očeve ili djedove. Fotografije su, pretpostavlja se, u Francusku dospjele preko bivšeg zarobljenika koji se nije vratio u domovinu, nego je otišao prema zapadu.

Još se ne zna ni tko je fotografije napravio i jesu li sve djelo istog autora. Među fotografijama su i slike savezničkih snaga koje su oslobodile zarobljenike te prizori iz obližnjeg Münchena nakon što su nacisti poraženi, što ukazuje da je autor najvjerojatnije netko od poljskih zarobljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:37