MREŽA KRIJUMČARA

Tajna misija moćnih producenata i menadžera: ‘Milijunska oprema ide prema Ukrajini‘

Mreža ukrajinskih filmaša, marketingaša i IT stručnjaka krijumčari dronove i drugu vojnu opremu za pomoć ukrajinskoj vojsci
 Fadel Senna

U Ukrajini su dojučerašnji filmski producenti i brand manageri postali krijumčari dronovima i sofisticiranim oružjem, vješti kao da se time oduvijek bave, piše reporter Washington Posta Robert Klemko iz Lavova.

U tajno skladište na rubu grada stigla je pošiljka: sedmorica istovaruju sanduke sa snajperskim nišanima, kompletima za satelitsku komunikaciju i samozagrijavajućim obrocima. Stiglo je i deset dronova, svaki je vrijedan 8000 dolara. Sedmorica dobrovoljaca prijatelji su iz ukrajinske filmske i TV industrije: snimatelji, scenografi, marketingaši svakodnevno šalju kombije s vojnom opremom do Kijeva ili Harkova. U obranu Ukrajine uključili su se svi, vojnici iz bitaka u Donbasu i ekipa koja odlučuje od cateringu za snimanje spota grupe Florence and the Machine.

Vladislav Salov (34) radio je kao snimatelj, snimao je reklame za Apple, BMW i Mercedes. On i marketingašica Elizabeta Sigorska većinu vremena provode na svojim mobitelima kako bi koordinirali isporuke doniranog materijala ukrajinskim vojnicima.

Sofisticirana oprema

Salov i njegovi prijatelji procjenjuju da su nabavili više od milijun dolara vrijednu opremu za ukrajinsku vojsku. Posao filmskih producenata je da dobije bilo što, s bilo kog mjesta. Nastavili su raditi isti posao, samo što sada nabavljamo oružje, kaže Salov. I organizacije koje su slale na frontu osnovne humanitarne potrepštine poput pelena i vode, sad su se preorijentirale na teško dostupne lijekove, sanitetski materijal i specijaliziranu vojnu opremu. Na putu do Kijeva, prvi put od početka invazije, više je vozila koja dolaze nego odlaze.

Elizabeta Sigorska (32) je bila na odmoru u Egiptu kada su ruske snage napale Ukrajinu. U 5 sati ujutro 24. veljače nazvala je svog dečka Salova. Budi se, opsovala je, rat je počeo. Nekoliko dana kasnije uhvatila je avion za Berlin, a potom se odvezla do granice. Vladislav Salov se povezao s direktorom tvrtke za digitalni marketing u Kijevu koji je okupio mrežu mladih, obrazovanih stručnjaka iz bankarstva, farmacije, iz online klađenja. Više od 200 ih je angažirano za ukrajinsku stranu u informacijskom ratu s Rusijom. Oglašavali su se na ruskim društvenim mrežama i platformama prije nego što bi to Rusi mogli spriječiti, a potom su se okrenuli Europi, postavljajući oglase u kojima pozivaju dobrovoljce da im se pridruže. Tako su počeli dobivati novac, i nabavljati sofisticiranu opremu. Kad su dokazali pouzdanost, vojska je počela od njih tražiti stvari koje je bilo teško nabaviti. Član snajperske postrojbe zatražio je pušku Adams Arms P2: dostavili su mu je u roku od sedam sati. Dosad su osigurali kacige iz Izraela, dronove iz Engleske, termo vizire iz Francuske, laserske daljinomjere iz Kanade, satelitsku vezu Starlink iz Nizozemske, 3D printere, nišane i pancire iz Poljske te specijalnu vojničku hranu iz SAD-a.

'Mi bi mogli biti sljedeći'

Izvršna direktorica jedne ukrajinske marketinške agencije Katia Egorova pronašla je nekoga tko je bio spreman potrošiti 80.000 dolara na 10 dronova za pomoć ukrajinskoj vojsci. Filmski producent iz Londona nabavio je dronove na sjeveru Engleske i organizirao mrežu prijatelja da ih trajektom odveze do Nizozemske i zatim do Lavova preko Njemačke, Austrije, Češke i Poljske.

Na putu od Engleske do Kijeva, dronovi su šest puta mijenjali vlasnika i putovali 2500 kilometara. Do Kijeva ih je iz skladišta u Lavovu prebacio Sergij Vorobjov (36), tehničar za rasvjetu. Redovno vozi do bojišnice na relaciji Lavov-Kijev. Dronovi su stigli u Lavov prošle subote kombijem kojim je upravljao Rafael Schleifer, 46-godišnji poslovni savjetnik iz Poljske. Vikendom pomaže Ukrajincima. Smatra da to nije posebno velika pomoć. “Mi u Poljskoj imamo osjećaj da bismo mogli biti sljedeći. Kad Rusi imaju problema u Ukrajini, neće tako brzo stići do nas”, tumači Schleifer.

Tko bi rekao da 2022. Rusija neće imati McDonald's, a da će Ukrajina imati Starlink?, šali se Kiril Šurikin, 20-godišnji student iz Kijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:22