ŽIVOTNA DRAMA

TAJNA SVJEDOKINJA NA SUĐENJU MILOŠEVIĆU 'Tužit ću Haag! Želim svoj život natrag'

Bivša tajnica Željka Ražnatovića Arkana radi u trgovini Marks&Spencer na sjeveru Engleske i nezadovoljna je životom u programu zaštite svjedoka
 AFP/Sipa

LONDON Ključna svjedokinja na suđenju Slobodanu Miloševiću planira tužiti londonsku policiju nakon što je završila u programu zaštite svjedoka koji ju je skoro doveo na prosjački štap.

Bivša odvjetnica iz Srbije sad radi kao prodavačica u Marks & Spencer trgovini na sjeveru Engleske i tvrdi kako je njezin prijašnji život oduzet, a ona je ostavljena da se snalazi sa socijalnom pomoći.

Desetljeće nakon što je svjedočila protiv Miloševića, svjedokinja pod brojem B129 želi prodati stan koji ima u Beogradu i dobiveni novac iskoristiti za podizanje tužbe protiv londonske policija i Haškog suda, piše The Times .

No, prije podizanja tužbe mora povratiti stari identitet, tajnice Željka Ražnjatovića – Arkana.

'Ne razmišljam o rizicima, jer želim progovoriti jasno i glasno – žrtve i svjedoke treba zaštititi. Anonimnost mene čini kriminalkom, a ne njih', izjavila je svjedokinja u ispovijesti za engleske novine.

Svjedokinja B129 na suđenju Miloševiću dala je ključne dokaze o povezanosti srbijanskog predsjednika s Arkanom i njegovim paravojnim 'Tigrovima'.

Iako joj je identitet bio skriven za vrijeme suđenja, jedan je sudski službenik greškom objavio snimku sa suđenja na kojoj njezin glas nije bio izmijenjen. Ubrzo nakon toga, pokušali su je pregaziti automobilom dok je prelazila ulicu u Beogradu 2003. godine.

Zajedno sa suprugom potom je smještena u program zaštite svjedoka koji je organizirao ICTY, a provodila londonska policija. Izbrisali su njihove identitete, poslali ih u jeftin stan u državnom vlasništvu na sjeveru Engleske i dali im 100 funti tjedno za životne troškove.

Osim toga, sve kvalifikacije koje su do tada stekli također su 'izbrisane'. 'Moj je muž morao ponovno polagati vozački ispit, a ja se više nisam mogla baviti pravom. Još uvijek nisam položila sve ispite kako bih i ovdje mogla biti odvjetnicom', jada se svjedokinja.

Par je ubrzo pronašao posao daleko ispod svojih kvalifikacija i u međuvremenu su zasnovali obitelj, pod novim imenima, ali Haški sud ih nije ostavljao na miru, tvrdi B129.

Navodno su je službenici ICTY-ja 2010. pokušali natjerati da svjedoči na suđenju dvojici Srba, prijeteći joj sudskim pozivima pa i privođenjem.

Svjedokinja sad želi priznanje za doprinos koji je dala osuđivanju ratnih zločinaca koji ju je ostavio na marginama engleskog društva i pri samom dnu društvene ljestvice.

Kaže kako su holivudski filmovi o programima zaštite svjedoka čista iluzija te da u stvarnosti nema govora o svjedocima koji nakon suđenja dobiju stanove i automobile.

Inače, B129 je bila vrlo bliska s Arkanom, bila je gošća u svatovima Arkane i Cece, a i dan-danas tvrdi kako 'Tigrovi' nisu sudjelovali u etničkom čišćenju nego da su bili specijalna postrojba koja nije napadala civile: 'Ne branim niti jednu stranu. Rat je zadnje i najgore rješenje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:34