STVORENO S JEDNIM CILJEM

Tajna tvornice psihološkog oružja koje izluđuje Ruse: Iza svega stoji najbogatiji Ukrajinac

Ukrajinske haubice D-20, američke haubice M777, cijevi za minobacače, radari protuzračne obrane… popis je golem

Ilustracija

 Profimedia/

Stvoreni su s jednim jedinim ciljem: da budu uništeni što je prije moguće. I u tome je, hvali se čeličana koja stoji iza njih, ovo oružje-mamac izuzetno uspješno: ruske snage su ih napale na stotine gotovo čim su raspoređeni na bojište, piše CNN.

Ukrajinske top-haubice D-20, američke haubice M777, cijevi za minobacače, radari protuzračne obrane… popis je golem.

Koje god oružje je raspoređeno i operativano u Ukrajini, velike su šanse da ga je Metinvest ili kopirao, ili je u procesu toga, unutar malog prašnjavog hangara koji se nalazi skriven na rubu golemog industrijskog mjesta u središnjoj Ukrajini. Tamo se može pronaći impresivan niz replika najnovije američke i europske tehnologije ubijanja.

Riječ je o mamcima kojima je cilj privući rusku vatru, iscrpljujući pritom neprijateljske vojne resurse, projektile i bespilotne letjelice dok istovremeno štite pravu vojnu opremu i vojnike koji njome upravljaju.

Već više od godinu dana ukrajinski stručnjaci usavršavaju vještinu izrade lažnog oružja. Oblikuju plastiku, otpadno drvo, pjenu i metal u kopije naprednog naoružanja, dovoljno autentičnih da uvjere ruske operatere dronova i borbeno iskusne trupe da je riječ o pravom oružju.

Uspjeh mjere brzinom kojom se njihovi proizvodi uništavaju.

- Kad nam dođe vojska i kaže, ostali smo bez ovoga onda to znači da smo bili jako uspješni, rekao je jedan od njih.

Ormarić u blizini njihove radionice je prepun skupih suvenira takvog uspjeha. Tamo su motor i zgužvani dijelovi dronova iranske proizvodnje te polomljeno krilo bespilotne letjelice Lancet ruske proizvodnje. Oba su nasjela na mamac i gađala lažu vojnu tehniku.

Uništavanje lažne vojne opreme Rusiju skupo košta, ali znači i jedan napad manje na ukrajinski položaj s pravom opremom.

- Ovo može spasiti živote naših momaka, naših prijatelja koji su na bojišnici. Imamo dogovor s vojskom da dijelimo fotografije, kao dokaz dobro obavljenog posla, dodao je.

Ušli u radionicu

Novinari Guardiana prvi su ušli u radionicu kako bi intervjuirali tim stručnjaka, a sastanak je dogovoren pod uvjetom da radnici i njihova lokaciji ne budu otkriveni.

Svi su zaposlenici tvrtke Metinvest, koja je vodila postrojenje Azovstal u Mariupolju. Opsada te tvornice i grada postali su simbol otpora ruskoj agresiji u proljeće 2022. godine.

Trojica iskusnijih menadžera u tvrtki došli su na ideju o izradi oružja koje bi služilo kao mamac na početku rata, kada se činilo da su ukrajinske trupe opasno nadjačane. U to vrijeme tek je krenuo priljev zapadnog oružja koji je pomogao Ukrajini da drži Rusiju na odstojanju.

- Mislili smo da bi Rusi mogli odustati od jurišnog napada, ako vide toliko oružja. To je psihološko oružje. Tvrtka je to u potpunosti podržala, rekao je jedan od njih.

Glavni dioničar Metinvesta, najbogatiji čovjek u Ukrajini, a ujedno i vlasnik nogometnog kluba Šahtar, Rinat Ahmetov, podržao je projekt mamca.

Tim čine volonteri, sve ljudi koji su u tvornici radili prije početka ruske invazije.

- Moramo vjerovati jedni drugima, ne možemo zapošljavati ljude s ulice. Znamo ove dečke, rekao je jedan.

Tim redovito ažurira svoju proizvodnu liniju kako bi oponašali nove proizvode u brzo rastućem arsenalu Ukrajine i izradili što realističnije modele.

- Na početku rata je bilo jednostavno. Rusi bi nešto vidjeli i to pokušali pogoditi.

Obje strane koriste mamce, a Rusi sada detaljnije pregledavaju mete prije gađanja. No ukrajinski tim vjeruje da može biti korak ispred Rusa.

Novi trikovi

U zadnje vrijeme to uključuje trikove za oponašanje topline pravih oružanih sustava, tako da su modeli uvjerljivi ne samo na dnevnom svjetlu već i po noći kada se promatraju kroz termalni nišan.

- Neprijatelj nije glup. Moramo se prilagoditi stvarnosti, uvijek dodamo nešto novo u svom radu. I procjenjujemo se na ovaj način - ako se ništa ne dogodi kad pošaljemo novi model, ako naš proizvod nije postao meta, to znači da smo negdje pogriješili u dizajnu, rekao je.

Zahtjevi iz vojske stižu u šifriranim porukama. Nedavna kratka razmjena poruka glasila je ovako: +Možete li pokušati ovo izraditi? Želimo 50 jedinica‘. Projektant Metinvesta je pristao i dao zadatak svoj timu.

Prvi korak je Google. Skida se što više fotografija opreme koju moraju rekreirati, a zatim razmišljaju o otpadu i jeftinim materijalima koji bi izgledali uvjerljivo ispod maskirne boje. Iskoristili su sve, od kanalizacijskih cijevi do odbačene drvene ambalaže i starih buradi za ulje.

Radnici kreću u izradu pažljivo izmjerenih šablona za svaki dio.

Gotovi mamci lako se transportiraju za sastavljanje na prvoj liniji bojišnice. Pritom se puška može sastaviti u samo 20 minuta.

Nitko od ekipe nema iskustvo u kazalištu ili scenografiji, ali njihovo je umijeće besprijekorno. Vjeruju da su njihove kreacije superiornije od mamaca na napuhavanje koji se također proizvode za ukrajinske trupe. Metalni hrbat kod većine kreacija znači da se mogu popraviti i nakon djelomičnog udarca, za razliku od gumenjaka.

- Vojska nam je rekla da ima nekih problema s ovima kada puše vjetar ili su u pitanju druge vremenske neprilike. Vjetar ih može raznijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:10