RAZBILA IRANSKI NAPAD

Tajna ‘Željezne kupole‘: Pogledajte kako funkcionira moćni obrambeni sustav koji nema nitko na svijetu

‘Željezna kupola‘ s još dva sustava, ‘Davidovom praćkom" i ‘Strijelom‘, jamči najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima.

Izraelski sustav protuzračne obrane ‘Željezna kupola‘ presreće rakete lansirane iz Gaze (arhivska fotografija)

 Menahem Kahana/AFP

Izraelska vojska u subotu kasno navečer i tijekom noći na nedjelju oborila je gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Iran je lansirao stotine dronova, krstareće projektile i balističke projektile. Potonji su najopasniji te su čak i pogodili jednu bazu (udar sedam balističkih projektila). Izraelci su dronove i krstareće projektile rušili prvo borbenim avionima, a onda i ‘"Željeznom kupolom". Balističke projektile rušio je sustav "Strijela". Navodno su i jordanski borbeni avioni navodno oborili par desetaka dronova i možda pokoji krstareći projektil.

Sustav protuzračne obrane "Željezna kupola" ("Iron Dome") jedan je od temeljnih elemenata obrambenog sustava Izraela koji presijeca stotine raketa. Razvile su ga izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz financijsku i tehničku podršku SAD-a, koje su kasnije otkupile dva sustava.

"Željezna kupola" prvi put instalirana je 2011. i s još dva sustava, "Davidovom praćkom", koja štiti od projektila srednjeg dometa i "Strijele", koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana, jamči najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima.

Kupola je u ožujku 2011. godine postavljena u grad Beer Sheva na jugu zemlje, 40 kilometara od pojasa Gaze, s ciljem da zaustavlja Hamasove projektile koji su dizajnirani prema sovjetskim raketama Grad.

Svaka baterija ima tri lansera s 20 presretača koji u krugu od četiri do 70 kilometara iznimno brzo traže, lociraju i prate kretanje svakog zračnog tijela. Cijena ispaljivanja jednog presretača je nešto manje od 50.000 dolara.

image

‘Željezna kupola‘ (arhivska fotografija)

Jack Guez/Afp/Profimedia/
image

‘Željezna kupola‘ (arhivska fotografija)

Roni Schutzer/Afp/Profimedia/Roni Schutzer/afp/profimedia

"Željezna kupola" oslanja se na sustav radara i analize kako bi utvrdila predstavlja li dolazna raketa prijetnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu. Što daje posebnu vrijednost sustavu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u zraku i tako eliminira prijetnju.

image

Izraelski sustav protuzračne obrane ‘Željezna kupola‘ presreće rakete lansirane iz Gaze (arhivska fotografija)

Thomas Coex/AFP

Sustav se lako prilagođava novim ugrozama pa čak i onima koje još ne postoje fizički na bojišnici, ali se mogu očekivati u dogledno vrijeme.

Kupola je posebno važna za južni dio Izraela, gdje je omogućila slobodnije odvijanje svakodnevnog života unatoč stalnoj prijetnji iz pojasa Gaze.

Stručnjaci navode da postoji opasnost da sustav zakaže u slučaju trajnijeg masivnog raketnog napada jer tad sustav ne bi bio u stanju dovoljno brzo detektirati koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu izazvati ljudske žrtve ili materijalnu štetu. No, čini se kako ih je ova noć demantirala...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 21:47