BRUTALNI ISIS-ovci

TAJNE GRADA OSLOBOĐENOG OD DŽIHADISTA 'Oteli su nam 600 djece. Bojimo se da ćemo ih uskoro vidjeti - kao bombaše samoubojice!'

Po cijelom gradu su masovne grobnice, ubili su sve koji se nisu htjeli pridružiti IS-u
Displaced boys from the minority Yazidi sect, fleeing violence in the Iraqi town of Sinjar, walk at a refugee camp in Duhok province January 2, 2016. REUTERS/Ari Jalal
 ARI JALA

Glavni grad iračkih jezida nakon što su ga Kurdi oslobodili od boraca Islamske države, i dalje živi u strahu. U Sindžaru se čuje šapat onih koji su ubijeni dok su molili i gnjev otetih koji nikada više nisu viđeni.

Mahama al-Shangali, gradonačelnik tog grada na sjeveru Iraka u kojem živi manje od 90.000 stanovnika, proveo je novinare CNN-a kroz razrušene ulice.

'Dok nas vodi s druge strane zemljanih bedema koji okružuju grad, priča nam kako je ovo bilo mjesto gdje je ISIS počinio masakr. Ovdje su pokopali mlade muškarce, žene i djecu koji su odbili poći s džihadistima. One koji su odbili da ih teroristička grupa regrutira i trenira kao djecu vojnike, bombaše samoubojice', piše Nima Elbagir za CNN.

Svjedoci su kazali za CNN da su žrtve u ovim grobnicama, više od 130 njih, trebali biti odvedeni u obližnji grad Tal Afar koji kontrolira ISIS. No odbili su ići, pa su smaknuti, i mladi i stari.

'Dok sam stajala kraj grobnice, vidjela sam poveze kojima su bile vezane njihove ruke. Krunice su stiskali do samog kraja. Vidjela sam i čahure od metaka koje su ispalili njihovi ubojice. Od tamo smo se uputili prema izbjegličkom kampu, jednom od mnogih koji su podignuti na sjeveru Iraka. Oni koji su uspjeli pobjeći od Islamske države ovdje su našli svoje utočište', opisuje novinarka Elbagir.

ARI JALA
Displaced women from the minority Yazidi sect, fleeing violence in the Iraqi town of Sinjar, make bread at a refugee camp in Duhok province January 2, 2016. REUTERS/Ari Jalal

Foto: Reuters

Kurdske vlasti kazale su za CNN da imaju dokaze o oko 600 djece otete iz Sindžara i okolnih jezidskih mjesta. Oko 200 ih je pobjeglo i primljeni su u kampove diljem kurdske regije.

Američki vojni izvori kazali su za CNN kako Islamska država osjeća pritisak otkako su izgubili nadzor nad ključnim iračkim gradom Ramadijem. Upravo zato povlače svoje iskusne borce s prvih linija i zamjenjuju ih s bombašima samoubojicama - s djecom.

ARI JALA
A displaced woman from the minority Yazidi sect, who fled violence in the Iraqi town of Sinjar, carries firewood at a refugee camp in Duhok province January 2, 2016. REUTERS/Ari Jalal

Foto: Reuters

Ispovijesti onih koji su pak preživjeli napad radikalnih islamista na grad su mučne.

Ghazal Issa Omar sjedi na podu šatora. S njom su njezina dva sina i njihova dvojica rođaka. Svo četvero djece bili su regrutirani kad je ISIS stigao u Sinjar.

- Od puške koju su mi dali da nosim, boljele su me ruke. No kada bi mi ispala, počeli bi me tući - kazao je Iman, osmogodišnji sin Ghazal koja kaže kako su djeca bila odvedena u zatvor Badush u Mosulu.

- Poveli su ih kao štitove. Podigli bi ih visoko u zrak kako bi ih avioni uočili i onda ih ne bi bombardirali - ispričala je.

ARI JALA
Displaced Iraqi people from the minority Yazidi sect, fleeing violence in the Iraqi town of Sinjar, is seen at a refugee camp in Duhok province January 2, 2016. REUTERS/Ari Jalal

Foto: Reuters

Imanov brat Assim koji ima 10 godina pokušao je opisati što su doživjeli u zatvoru.

- Kad su nas odveli u Mosul, zatvorili su nas u zatvor Badush. Bili su nasilni. Nikad prije nisam doživio takve batine. Mislio sam da ću umrijeti. Bilo je najstrašnije noću, kada bi avioni nadlijetali. Skupili bi se jedan uz drugog u mraku. Iako, nitko se nije usudio zaplakati jer smo se bojali batina koje će nam zadati naši otimači.

Dan kada su uspjeli pobjeći bio je dan kada si je Assim prvi put dopustio da zaplače. Tog je dana napokon vidio svoju majku.

Kad su novinari odlazili iz Sinjara, vidjeli su dim kako se diže iz jednog pogođenog ISIS-ovog tabora.

Masovne grobnice nalaze se na granici njihovog teritorija. Gradonačelnik je na podu zapazio dio lubanje djeteta. Podigao ga je i stavio na vrh groba.

Jednog dana, kazao je, nada se da će ovo mjesto biti dovoljno sigurno da dođu forenzičari i identificiraju mrtvu djecu koja leže pod ovim ruševinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:30