POVRATAK ZLA

TAJNE PORUKE ŠEFA ISIS-a Najtraženiji svjetski terorist pojavio se u pomno režiranom videu punom simboličkih poruka, analiziramo što poručuje svijetu

 
 REUTERS

Najtraženijega čovjeka na svijetu, Abu Bakr al-Baghdadija, nitko nije vidio u javnosti još od njegova zloglasnog govora u srpnju 2014. u džamiji al-Nuri u iračkom Mosulu. Nakon što je organizacija koju vodi prošlog tjedna izgubila i posljednji komad teritorija koji su preuzele Sirijske demokratske snage, te kurdska i arapska vojska, kalif bez zemlje objavio je film.

Lani se u kolovozu bio oglasio kratkim videom, ali ni približno tako pomno režiranim i punim simboličkih poruka kao što je slučaj s propagandnim uratkom objavljenim ovoga tjedna.

Čovjek čija je glava ucijenjena na 25 milijuna dolara na snimci sjedi prekriženih nogu, s bijelom plahtom iza sebe, dok mu je zdesna, iza nekoliko ukrasnih jastuka, odložen kalašnjikov.

Stručnjaci tvrde da je neobično nalik na oružje koje je koristio ubijeni vođa iračke Al-Kaide Abu Musab al-Zarqawi. Vrh brade šefa ISIL-a je umočen u kanu, a gestikulacija smirena. Obraćajući se trima maskiranim suradnicima, Baghdadi govori tiho, jednostavno i bez posebne karizme, dok ga publika pažljivo sluša.

Simptomi

Videom se primarno poručuje svijetu da Baghdadi nakon teritorijalnog poraza nije ni mrtav ni invalid. Premda je Rusija 2017. bila objavila kako ga je u zračnom napadu raznijela u komade, vijest je kasnije korigirana tvrdnjom da je pretrpio povredu kralježnice. Iz videa se ni to ne saznaje, budući da kalif ne ustaje niti gestikulira. Obavještajni analitičari na zapadu posebnu pažnju pridali su Baghdadijevim neuobičajenim naborima na uhu, što je jedan od potencijalnih simptoma pretrpljenoga srčanog udara ili cirkulacijskih problema.

Iako djeluje nagrižen zubom vremena i načinom života, najtraženiji svjetski terorist ipak ne izgleda kao čovjek koji se pokolebao i koji se kani skrivati u mišjoj rupi.

Rođen je 1971. kao Ibrahim Awwad al-Badri al-Samarrai u okolici Samare na sjeveru Iraka, u obitelji salafističkog klerika. Ova krajnje fundamentalistička verzija sunitskog islama oblikovala mu je najraniju mladost u siromašnim četvrtima Bagdada, kad je navodno bio jako sramežljiv i povučen. U gimnaziji je morao ponavljati godinu zbog lošega poznavanja engleskog jezika, a poslije mature nije imao dovoljno bodova za upis prava na sveučilištu u Bagdadu. Kako nije mogao niti u vojsku jer je bio kratkovidan, upisao je teologiju i učio Kuran napamet.

U brojnim skicama Al Baghdadijeva psihoprofila dominiraju uvjerenja kako je vjerski konzervativizam u kombinaciji s dubokim osobnim kompleksima doveo do njegova radikalnog formatiranja. Baghdadi u zadnjem videu spominje mnoge aktualne događaje koji potvrđuju da je uradak snimljen tijekom ovog mjeseca. Komentira poraze svojih snaga u Raqqi, Siriji i Mosulu tijekom proteklih nekoliko godina, a onda naposljetku spominje ono najodsudnije: izgubljenu bitku za Baghouz, posljednje utočište svoje skupine na istoku Sirije koje je palo 23. ožujka. Svečano izjavljuje da će se Islamska država osvetiti i da će borba sa Zapadom biti duga.

Hvali napadače iza bombaških napada 21. travnja u Šri Lanki i pojašnjava da je Islamska država time uzvratila za Baghouz (a ne, kao što se špekuliralo oko Šri Lanke, za novozelandski Christchurch). Sveto ime Baghouz po mnogima je stožerna točka u nastupnom filmu kalifa bez zemlje.

Upravo padom Baghouza Baghdadi se suočio s realnom opasnošću od unutarnje pobune, i u toj dimenziji analitičari iščitavaju ključni motiv njegove video objave. Najžešći pripadnici terorističke skupine danima su se tamo borili bez hrane nakon što je njihov donedavno moćan kalifat sveden na razinu beznačajnog naselja na istočnim obalama Eufrata. Kad su poraženi izlazili i iz tih zadnjih bunkera, mnogi od njih pitali su se: “Gdje je Baghdadi?”

Uspjeh braće

ISIL-ovo carstvo je uništeno u teritorijalnom smislu i danas egzistira samo kao teroristički pokret. Snimka služi kao dokaz života njegova vođe i kontinuiteta pokreta i ideje, no ključna je poruka koja se nadvija iznad svih ostalih da al-Baghdadi i dalje ima punu kontrolu nad ostacima skupine.

Šef Islamske države bez teritorija dizajniran je kao gospodar situacije koji nije umakao na sigurno u kakvu špilju. Baghdadi je prikazan i kao čovjek koji je vrlo nabrijan za nastavak borbe s neprijateljima, u borbenom prsluku – komentirao je stručnjak za radikalno nasilje Charlie Winter.

I u drugim elementima Baghdadijeva govora sadržaj mu je veoma znakovit. Na vrhuncu ISIL-ove moći, medijske operacije skupine intenzivno su stremile prikazivanju kalifata kao raja za nezadovoljne i potlačene muslimane. Nakon obrata u ratnoj sreći, poruka se promijenila – ISIL se medijski prezentira kao globalno bratstvo koje ujedinjuje pripadnike bez obzira na granice.

Osim na Šri Lanki, Baghdadi veliča uspjehe “braće” i u Libiji, Burkini Faso, Maliju i najavljuje skoru provedbu 92 osvetničke operacije. Pohvalama australskom “medijskom vitezu”, Abd-a-Illah Al-Australiju i francuskoj braći Fabianu i Jean-Michelu Clainu šef ISIL-a potvrđuje staru praksu izražavanja poštovanja svojim online propagatorima, jednako kao i onima koji se bore na terenu.

U nedostatku tla, Baghdadi je očito odlučio jačati javnu ideologiju skupine kojom će pokušati kompenzirati sve veći nedostatak čvrstog zaklona.

Skriva se od svih vrsta tehnologije

“Ne koristi mobitel ni kompjutor, naredbe prenosi tek najbližima”

Zašto ni ujedinjene svjetske velesile još uvijek nisu uspjele uhvatiti čovjeka nesumnjivo oštećenog zdravlja u višestrukim ranjavanjima i odgovornog za milijune zlodjela objasnio je za The Wall Street Journal irački sigurnosni stručnjak Saeed al Jayashi: “On ne koristi ni mobitel ni kompjutor. Za izdavanje naredbi služi se samo ljudima iz kruga svojih najbližih pomoćnika i zato ga je krajnje teško pratiti”. Glave mu može doći, očito, samo nelojalnost suradnika ili njihov nezajažljiv apetit prema 25 milijuna dolara raspisane nagrade.

Prošle godine je bivši istaknuti ISIL-ovac, Ismail al Eithawi, nakon uhićenja ispričao zapadnim medijima kako se s Al Baghdadijem sreo u proljeće 2017. na tajnom sastanku. Dva dana su putovali do odredišta i zastajali na nekoliko mjesta da budu sigurni imaju li pratnju. Odredište im je bila kuća zazidanih prozora, s velikim ceradama u okolišu za kamuflažu automobila. Al Bagdadi je na lokaciju došao tek nekoliko sati nakon ostalih, a otišao je puno prije svih, i same mogućnosti da se proširi priča o održanom sastanku. Po mišljenju Eithawija, vođa ISIL-a nije karizmatičan čovjek, ali itekako zna brinuti o vlastitoj koži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07