MARŠ NA RUSIJU

Tajne Sibirskog bataljuna: Spremali su se cijelu zimu, preselili kod Kijeva i samo čekali pravi trenutak

Obučavali su se u zimskim mjesecima na poligonu u blizini Kijeva

Pripadnici Sibirskog bataljuna i Međunarodne legije oružanih snaga Ukrajine izvode vojnu vježbu (arhiva, studeni 2023.)

 Maxym Marusenko/Zuma Press/Profimedia/Maxym Marusenko/zuma Press/profimedia

U ranim jutarnjim satima 12. ožujka ruski su mediji oglasili veliku uzbunu. Nekoliko ukrajinskih vojnih jedinica sastavljenih od ruskih dobrovoljaca pokušalo je iz Ukrajine prijeći u Rusiju.

Ministarstvo obrane Rusije tvrdilo je prije dva dana da je spriječilo pokušaj Kijeva da se probije u pogranični teritorij u regijama Belgorod i Kursk, dodajući da se upad dogodio istovremeno u tri smjera.

U međuvremenu, operacije je još uvijek u tijeku. Antikremaljske milicije tvrde da su zauzele selo Tjotkino u regiji Kursk, o čemu svjedoče i videozapisi na društvenim mrežama, no Moskva tvrdi da je odbila napade nanoseći velike žrtve neprijatelju. Kremlj je za napade optužio Kijev.

Iako ovo nije prvi put da su postrojbe sastavljene od Rusa koji se bore za Ukrajinu prešle na ruski teritorij, ovaj put je nova vojna formacija prvi put ušla na ruski teritorij iz Ukrajine.

Sibirski bataljun prolazio je obuku cijelu zimu i treća ja vojna postrojba koju je Ukrajina osnovala za ruske državljane koji se žele pridružiti borbi protiv Kremlja, piše Kyiv Independent. Kako pišu, bataljun je prvenstveno bio namijenjen etničkim manjinama iz Sibira, uključujući Burjate, Jakuti, Tuvanci i drugi.

Ogromna ruska regija na sjeveru Azije koja pokriva 77% teritorija Rusije, dom je brojnim nacionalnim manjimama koje je ruska država većinom obespravila, tvrdi Kyiv Independent.

Stručnjaci tvrde da pridruživanje nove ruske postrojbe oružanim snagama Ukrajine više služi za informacijski rat nego čini povećanje vojnih kapaciteta zemlje u ratu.

"Ruski dobrovoljački bataljuni koji se bore uz Ukrajince aspekt su rata koji neće imati veliki značaj na prvoj liniji, ali će imati nerazmjeran utjecaj u smislu informacijskih aktivnosti, morala i utjecaja na rusko stanovništvo i njegovo vodstvo", smatra Keir Giles, viši savjetnik Programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu.

image

Pripadnici Sibirskog bataljuna i Međunarodne legije oružanih snaga Ukrajine izvode vojnu vježbu (arhiva, studeni 2023.)

Maxym Marusenko/Zuma Press/Profimedia/Maxym Marusenko/zuma Press/profimedia

U zimskim mjesecima dopisnik Kyiv Independenta posjetio je poligon u blizini Kijeva koji je koristio novoosnovani Sibirski bataljun, postrojba u sastavu regularnih Oružanih snaga Ukrajine. Muškarci su tjednima provodili aktivnu obuku, čekajući poziv da budu poslani na frontu kako bi branili Ukrajinu od zemlje koja je nekada bila njihov dom. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, mnogi ruski građani pobjegli su iz svoje domovine, nastanivši se u inozemstvu, a nekolicina se dobrovoljno prijavila u ukrajinsku vojsku.

- Krajem 2022. godine postigli smo sporazum s Međunarodnom legijom ukrajinskih oružanih snaga o redovitom novačenju, najprije u okviru Ruskog dobrovoljačkog korpusa, a od 2023. i sa Sibirskim bataljunom, te pokušavamo regrutirati 20 do 25 dobrovoljaca mjesečno, rekao je Denis Sokolov, suosnivač Građanskog vijeća, ruske organizacije u egzilu koja pomaže regrutirati ruske građane da se bore za Ukrajinu.

image
Maxym Marusenko/Zuma Press/Profimedia/Maxym Marusenko/zuma Press/profimedia

Ako inicijalna provjera rezultira pozitivnim ishodom, dobrovoljac prolazi dugotrajnu provjeru prije nego što potpiše ugovor i pridruži se sljedećoj skupini novaka na putu za Ukrajinu.

Tijekom provjere, koja može potrajati mjesecima, kandidatima drže online predavanja o taktičkoj medicini te im se osigurava osnovna oprema. Svi dragovoljci su civili, a nitko od kandidata nije bivši vojnik ili ratni zarobljenik u Ukrajini.

Za desetke muškaraca koji su prošli testiranje, počinje faza obuke. Trener bataljuna, Ukrajinac iz Kijeva pod nadimkom Batja, proveo je više od godinu dana na prvoj crti, gdje je više puta ranjen.

image

Pripadnici Sibirskog bataljuna i Međunarodne legije oružanih snaga Ukrajine izvode vojnu vježbu (arhiva, studeni 2023.)

Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/newscom/profimedia

- Oni postaju vojno osoblje po ugovoru, kao i svaki drugi vojnik. Svaki borac je registriran u Oružanim sagama prije slanja na bojište, rekao je.

Za mnoge Ukrajince predstavlja problem graditi povjerenje prema Rusima, čak i onima koji se bore protiv Kremlja, ali za Batju to nije problem.

- Provodim puno vremena s njima. Mi smo braća po oružju, idemo zajedno u borbu. Da sam imao i najmanju sumnju prema njima, ne bih to činio, rekao je.

- Vjerujem da mi čuvaju leđa, 100%, rekao je.

Malyi (22) je Baškirac. Odrastao je između rijeke Volge i Urala, a na strani Ukrajine odlučio se boriti u proljeće 2023. godine.

Perun (32) je bivši inženjer iz Moskve koji je prekinuo sve rodbinske veze s rođacima u Rusiji i odlučio s pridružiti bataljunu s ciljem da pomogne Ukrajini da pobjedi Rusiju. Njegova djevojka je Ukrajinka koju je upoznao u Donjecku 2013. godine, godinu dana prije ruske okupacije.

- Planiram ostati u ovoj prekrasnoj zemlji, rekao je. Njemu je jasno da se više nikada ne smije vratiti u Rusiju.

- Prestao sam komunicirati s prijateljima u Rusiji. Osjećam da više imam ikakve veze s tom zemljom.

Johnny (32) je napustio Rusiju u veljači 2022. godine.

Prvo se nastanio u inozemstvu, prije nego što su mu prijatelji pomogli da se poveže s Građanskim vijećem. U listopadu se pridružio Sibirskom bataljunu.

Njegov obitelj još uvijek ne zna da se on bori za Ukrajinu, a Johnny se razočarao u one koji su ostali u Rusiji.

- Mislio sam da će doći do revolucije u Rusiji kada je počela mobilizacija - pogriješio sam. Još u školi sam bio protiv Putinova režima, rekao je.

Za ljude poput Malyija, Peruna i Johnny nema povratka u Rusiju. Odmah bi bili uhićeni i procesuirani kao izdajice.

U Ukrajini su pod prismotrom i morat će dokazati svoju lojalnost stavljajući živote na kocku., piše Kyiv Independent.

Iako su postrojbe službeno dio Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinske vlasti nastoje umanjiti značaj uključenosti Ukrajine u operacije ovih jedinica na ruskom tlu.

- Legija sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljun djeluju na teritoriju Rusije kao neovisne jedinice, budući da se sastoje od ruskih državljana. Štoviše, oni su kod kuće, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe. nakon upada 12. ožujka.

Upadi na ruski teritorij često se tumače kao reklamni trikovi - s ciljem slanja signala ruskim vlasima i stanovništvu te poticanja novačenja.

- Ovo je dio kombinirane i koordinirane informacijske kampanje Ukrajine kako bi se rusko vodstvo gurnulo pred provaliju. Ukrajina vrši psihološki i informacijski pritisak i drži rusko vodstvo u nagađanju bez obzira na to koliki značaj imaju upadi u Rusiju, tvrdi Giles.

Istodobno s upadima dobrovoljačkim jedinica u pogranične regije, Ukrajinci već nekoliko dana zaredom izvode opsežne napade dronovima na rafinerije i energetsku infrastrukturu, a pogođena je i zgrada ruske sigurnosne službe FSB u Belgorodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 11:12