UBIJENI I ZAROBLJENI

Tajni dokument otkrio da je CIA izgubila desetine špijuna: Probijen im je povjerljivi komunikacijski sustav!

U dopisu se navodi točan broj ubijenih doušnika, tajni podaci koji se obično ne dijele u takvim porukama
Navodni agent CIA-e, arhivska fotografija
 Afp/Afp/Profimedia

CIA je priznala da je izgubila desetine doušnika u stranim zemljama, prema izvještaju objavljenom ovog tjedna. Velik broj pojedinaca regrutiranih za špijuniranje je ubijen, zarobljen ili kompromitiran posljednjih godina, otkriveno je u strogo povjerljivom dokumentu. U dopisu se navodi da je uspjeh drugih obavještajnih agencija dijelom posljedica njihove sve sofisticiranije tehnologije, uključujući biometrijsko skeniranje i alate za prepoznavanje lica koji su im omogućili da prate službenike CIA-e i u nekim slučajevima otkrivaju identitet doušnika.

U dopisu se navodi točan broj ubijenih doušnika, tajni podaci koji se obično ne dijele u takvim porukama, piše New York Times. Bivši dužnosnici također su otkrili da su Kina i Iran provalili u tajni komunikacijski sustav agencije, tzv. "covcom" i pogubili doušnike u tim mrežama. U dopisu se špijunima zamjera prekomjerno povjerenje u izvore, podcjenjivanje stranih obavještajnih agencija i "stavljanje misije pred sigurnošću" te nedovoljno obraćanje pažnje prema potencijalnim rizicima.

U Iranu i Kini neki obavještajni dužnosnici vjeruju da su Amerikanci dostavili informacije agencijama koje su mogle pomoći u razotkrivanju doušnika. Obavještajne agencije u Rusiji, Kini, Iranu i Pakistanu lovile su američke obavještajce, a u nekim slučajevima ih pretvarale i u dvostruke agente.

CIA je posljednja dva desetljeća bila okupirana terorističkim prijetnjama vezanima uz Afganistan, Irak i Siriju, no prikupljanje obavještajnih podataka sad je ponovno središnji interes u misiji CIA-e jer napetost s Kinom i Rusijom neprestano raste.

Monica Elfriede Witt, bivša narednica zračnih snaga koja je prebjegla u Iran, optužena je za davanje informacija Teheranu 2019. godine. Iranci su iskoristili njezino znanje tek kad su utvrdili da joj se može vjerovati. Bivši časnik CIA -e, Jerry Chun Shing Lee, 2019. je osuđen na 19 godina zatvora zbog odavanja tajni kineskoj vladi, koje su potom upotrijebili za uhićenje i pogubljenje najmanje 20 njegovih kolega agenata.

Američki dužnosnici sumnjaju da je Kina podijelila podatke koje je Lee dao Rusiji, koja ih je iskoristila za razotkrivanje, uhićenje i ubijanje američkih špijuna. Ti su nalazi natjerali CIA-u do privremenog prestanka špijuniranja ljudi u Kini i preispitivanja načina na koji komuniciraju s obavještajnim službama diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:34