'MJERE ZA PREODGOJ'

TAJNI DOKUMENT OTKRIO DETALJE O MUČENJIMA ZATOČENIH UJGURA 'Čuvari, dobro pazite da u logorima ne bude nekih čudnih smrti'

 
 REUTERS

“Ujguri koji su u koncentracijskim kampovima, moraju biti podvrgnuti potpunoj tjelesnoj i psihološkoj kontroli, a zgrade u kojima su smješteni zatvorenici, zaključane tako da nitko ne može pobjeći. Kampove treba okružiti visokim zidovima, na ulazu mora biti smještena policijska postaja, a kompleksi će sadržavati stražarnice i promatračke tornjeve na kojima će biti naoružani čuvari.”

Tako izgleda svakodnevica za barem milijun pripadnika muslimanskih Ujgura, koji su pod sumnjom da su antidržavni elementi potrpani u kineske logore u pokrajini Xinjiang. Iako se posljednjih godina često izvještavalo o masovnim kršenjima ljudskih prava u Kini, od ove nedjelje priča je poprimila novu dimenziju. Naime, Guardian i neki zapadni mediji objavili su tajni dokument kineske Vlade koji sadrži mjere za preodgoj zarobljenih Ujgura kako bi ih se psihofizičkim mučenjem i svakodnevnim ispiranjima mozga vratilo na “pravi put”. Autor spomenutog dokumenta nije bilo tko nego Zhu Hailun, zamjenik šefa Komunističke partije u Xinjiangu i visokoplasirani dužnosnik obavještajne službe, ukratko, pripadnik kineskog političko-sigurnosnog establishmenta.

Separatisti

Kina tvrdi da je pokrajina Xinjiang pod velikom prijetnjom islamističkih militanata i separatista koji planiraju napade i podižu napetosti između muslimanske ujgurske manjine koja živi u regiji i većinskog kineskog stanovništva Han. Zbog toga su provedene brojne akcije protiv Ujgura, kojih je između jednog i dva milijuna strpano u logore za preodgoj, o čemu postoje brojna svjedočanstva, za koja su u Pekingu tvrdili da su laži.

Međutim, brzojav iz 2017. (zbog čega je skandal prozvan China Cables tj. Kineski telegram) sadrži naredbe o tome kako trebaju izgledati i na koji način se voditi logori u koje su zatvoreni Ujguri i ostali politički sumnjivi elementi. Evo kako to izgleda.

Prioritet je sprečavanje bijega, zbog čega je u logorima uspostavljen sustav potpune kontrole, a prati se svaki korak onih koji su unutra. Zatvorenici se u logorima smiju zadržati neograničeno dugo, a najkraće godinu, nakon koje smiju biti pušteni ako su se popravili. Ponašanje zatvorenika se boduje, a nagrađivat će se “ideološka transformacija”, “dobro ponašanje” te “učenje”. Ako prođu test ideološke transformacije, zatočenici neće biti odmah oslobođeni, nego će se poslati na tečajeve koji traju tri do šest mjeseci, kako bi usvojili nove vještine. Dopušteni su telefonski ili videorazgovori zatvorenika s obiteljima, ali pod paskom stražara, a u slučaju nediscipline, i to pravo im se ukida.

Osposobljavanje

Očito je da je uspostavljen sustav dvostrukih koncentracijskih kampova. Najprije se prolazi barem 12-mjesečni ideološki dril koji uključuje učenje mandarinskog jezika, koji govori većina Kineza, a potom zatvorenike, kad prođu preodgoj, šalju u neku vrstu radnih logora. Čak i kad su pušteni na slobodu, dotadašnji ujgurski zatočenici ostaju pod nadzorom pravosudno-policijskog aparata, otkriva objavljeni dokument kineskih komunista.

Unatoč svim mjerama, u javnosti su se pojavila svjedočenja bivših zatočenika o nasilju i slučajevima silovanja u logorima, zbog čega u dokumentu koji je procurio, Zhu Hailun upozorava zatvorsko osoblje da pazi kako ne bi došlo do “čudnih smrti”. Pritom ih upozoravaju i da budu diskretni i svjesni političke osjetljivosti posla kojim se bave.

Kina je - sasvim razumljivo - demantirala vjerodostojnost objavljenih dokumenata i ustrajala na poznatom stajalištu da su masivni kampovi zapravo dobrovoljni centri za stručno osposobljavanje pa se čak i u spomenutim dokumentima takvi objekti nazivaju “ustanovama za obuku”, a zatvorenici “studentima”. “Xinjiang je prelijep, miran i prosperitetan dio Kine, a priča o kampovima je fake news”, glasi demanti koji je upućen iz kineskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji.

Ali, prema prošlogodišnjim UN-ovim podacima, najmanje je milijun pripadnika Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu Kine, zatvoreno u kampovima za “politički preodgoj”.

- Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvještaja koje smo primili o tome da je Kina, u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i zbog održavanja društvene stabilnosti, pretvorila autonomnu regiju Ujgura u nešto nalik masovnom logoru za zatočenike koji je zaodjenut tajnošću, u neku vrstu ‘zone bez prava’ - poručila je tada Gay McDougall, članica Odbora UN-a za eliminaciju rasne diskriminacije.

Etničke manjine

U travnju je i Europski parlament usvojio rezoluciju kojom traži zatvaranje kampova za “politički preodgoj” u Kini te prestanak prakse masovnog proizvoljnog pritvaranja etničkih i vjerskih manjina. Kako je precizirano u rezoluciji, “Parlament dijeli zabrinutost zbog sve represivnijeg režima s kojim se u Kini suočavaju brojne vjerske i etničke manjine, poput kršćana, Ujgura i Kazaha u autonomnoj regiji Xinjiangu te Tibetanaca, a stanje se ubrzano pogoršava”.

Kina odbija te dokaze, kojih je sve više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:30