POSJETIO GA FBI

‘Tajni‘ dokumenti pronađeni i u rezidenciji bivšeg američkog potpredsjednika, Pence se brani: ‘Nisam znao‘

Mali broj dokumenata s oznakama tajnosti nehotice je zapakiran u kutije i prevezen u osobni dom Mikea Pencea, kaže njegov odvjetnik

Mike Pence 

 Ryan M. Kelly/AFP

Dokumenti s oznakama tajnosti otkriveni su prošloga tjedna u domu bivšeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea u saveznoj državi Indiani, napisao je njegov odvjetnik Greg Jacob u pismu Nacionalnom arhivu SAD-a.

- Radi se o malom broju dokumenata s oznakama tajnosti koji su na kraju prošle administracije nehotice zapakirani u kutije i prevezeni u osobni dom bivšeg potpredsjednika - napisao je Penceov odvjetnik, a prenosi AP News.

Pence je, dodaje Jacob, "odmah angažirao vanjskog savjetnika koji ima iskustva s rukovanjem povjerljivim dokumentima kako bi pregledao zapise pohranjene u njegovu domu" nakon što je objavljeno da su dokumenti s povjerljivim oznakama pronađeni i u rezidenciji predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu.

Penceov odvjetnik u pismu tvrdi kako bivši potpredsjednik "nije bio svjestan postojanja osjetljivih ili povjerljivih dokumenata u svojoj osobnoj rezidenciji" i da "shvaća veliku važnost zaštite osjetljivih i povjerljivih informacija te je spreman i voljan u potpunosti surađivati s Nacionalnim arhivom".

Jacob je također rekao kako je Pence odmah osigurao dokumente koji su otkriveni u zaključanom sefu. Osim toga, agenti FBI-ja posjetili su njegovu rezidenciju kako bi uzeli dokumente.

Podsjetimo, Pence je u kolovozu rekao kako nije ponio nikakve povjerljive informacije sa sobom kad je odlazio s dužnosti.

- Prije napuštanja Bijele kuće, odvjetnici su prošli kroz sve dokumente u našim uredima kako bi osigurali da svi potrebni dokumenti, uključujući i one povjerljive, budu predani Nacionalnom arhivu. Tako da smo prošli kroz vrlo pažljiv proces u tom pogledu - izjavio je nedavno Pence.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 19:08