KULTURNI GENOCID

Tajni dokumenti razotkrili Xijev monstruozni plan: ‘Treba zaustaviti religiozne fanatike!‘

U njima se spominju neki od najviše pozicioniranih dužnosnika Kineske komunističke partije koji pozivaju na preodgoj Ujgura

Xi Jinping

 Li Gang/Xinhua News/Profimedia

Na internetu su osvanuli isječci iz dosad nikad objavljenih dokumenata koji direktno povezuju kineske vlasti s protjerivanjem i nasiljem nad Ujgurima i drugih manjinama iz provincije Xinjiang. Dobar dio odnosi se na izjave kineskih lidera 2014., javlja britanski The Guardian.

Dokumenti uključuju tri govora kineskog predsjednika Xija Jinpinga koji se bave sigurnošću, kontrolom populacije i potrebom da se kazni populacija ujgurskih muslimana. Mnogi od dokumenata nose oznaku najveće tajnosti, a došli su u ruke njemačkog akademika Adriana Zenza.

Prisilni rad

U njima se spominju neki od najviše pozicioniranih dužnosnika Kineske komunističke partije (CCP) koji pozivaju na preodgoj Ujgura i njihovo preseljenje kako bi se uspostavila ravnoteža između njihove populacije i broja pripadnika Han Kineza (dominantne etničke skupine u Kini) u Xinjiangu. Zenz kaže kako su dokumenti od velike važnosti jer dokazuju vezu između službenog Pekinga i protjerivanja Ujgura te njihovog smještanja u kampove za preodgoj i u prisilne radne jedinice s ciljem da se poveća populacija Han Kineza u regiji. Dodaje kako dokumenti pokazuju ustrajnost Kine na kulturnom genocidu s ciljem učvršćivanja vlasti Partije.

Dokumenti su u cjelovitoj formi predani neovisnom Uyghur Tribunalu u digitalnom obliku. Riječ je o 2020. utemeljenom neovisnom sudištu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u kojem rade pravnici i istražitelji s ciljem prikupljanja dokaza o kineskim zločinima u pokrajini Xinjiang. Na čelu mu je Geoffrey Nice, glavni haški tužitelj u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Iako su dokumente dobili u cijelosti, objavljeni su tek fragmenti kako bi se zaštitio izvor. Umjesto transkripata, objavljeni su citati, sažeci i iscrpne analize dokumenata. Transkripte su u odvojenim radovima analizirali profesor društvene povijesti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu dr. James Millward, te predavač istočnoazijskih studija na Sveučilištu u Sheffieldu dr. David Tobin. Procurilo je ukupno 11 dokumenata koji sadrže više od tri stotine stranica osjetljivog materijala koji je nastajao u razdoblju od 2014. do 2018.

Zenz kaže kako je dio tih informacija već objavljen u javnosti i to u velikom izvješću New York Timesa 2019.

Krajem 2016., prije nego što će doći do uvođenja niza mjera bez presedana u Xinjiangu, kineski lideri su na lokalnu razinu u Xinjiangu predali "radne materijale", kako bi se pripremili za ono što dolazi. Još ranije Xi Jinping rekao je kako je odgovoran za vanjsku politiku, ali i osiguravanje stabilnosti u Kini. Smatrao je da će sva kineska stremljenja i ciljevi 21. stoljeća biti ugroženi ako se ne razriješi situacija u Xinjiangu.

Iznio je to tjednima nakon što je pozvao na pravdu i poduzimanje svih napora kako bi se kaznili oni koji su ubili 31 osobu, a ranili više od njih 140 noževima i mačetama u jugozapadnom gradu Kunmingu prvog ožujka, za što su optuženi separatisti iz Xinjianga.

U govoru Xi traži da se cijela regija uključi u apsolutnu borbu kako bi zaustavila "nasilne terorističke aktivnosti" da se ne prošire Kinom. Zaključuje kako se nasilje već proširilo zemljom, kao i da su religijski fanatici "vragovi koji će vas ubiti bez da i trepnu", a religijski ekstremizam nazvao je "moćnom psihodeličnom drogom". Stoga je pozvao na reformu društva. Umjesto uhićivanja Ujgura, smatrao je da bi najbolje bilo muslimane odvesti u kampove za preodgoj, javlja Guardian.

Klasificirani dokumenti

U drugom dokumentu partijski sekretar Chen Quanguo osobno naređuje svojim službenicima da okupe sve Ujgure i da kampovi za preodgoj moraju besprijekorno funkcionirati.

U jednom od Xijevih govora, on smatra kako je sigurnost i brojnost populacije Han Kineza ključna za opstanak te regije, te da je njihova brojnost u Xinjiangu premalena.

Drugi klasificirani dokumenti također govore o "ozbiljnoj etničkoj neravnoteži" te "ozbiljnoj jednoetničnosti" odnosno prevelikom broju Ujgura na jugu Xinjianga. Promišljaju kako bi 2022. trebalo u provinciju naseliti najmanje 300 tisuća Han Kineza putem paramilitarnog entiteta Xinjiang Construction and Production Corps, sa isključivim ciljem povećanja populacije Han Kineza. Xi je sam naredio da se ukinu nekada donesene dozvole prema kojima druge etničke grupe u Kinezi smiju imati više djece nego Kinezi.

Zenza u Kini smatraju fundamentalistom čiji je jedini cilj uništenje kineskog komunizma. Kineske vlasti su ga sankcionirale te tvrde da su politička, ekonomska i vjerska prava u Xinjiangu zagarantirana. Zenz tvrdi kako novi dokumenti pokazuju kako su kineski lideri stabilnost i svoje dugoročne političke ciljeve vidjeli u uništenju islamske vjerske zajednice Ujgura u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11