ANALIZE PENTAGONA

TAJNI DOSJEI CIA-e 'Miloševiću nije naštetio poraz u Krajini, vješto je ukrotio protivnike'

Uspješno je preusmjerio javno mnijenje u kojemu je ranije postojao konsenzus za 'Veliku Srbiju'

BEOGRAD - Slobodan Milošević uspješno je preusmjerio javno mnijenje, u kojemu je ranije postojao konsenzus za 'Veliku Srbiju', tako da niti vojni gubici u Krajini i zapadnoj Bosni nisu doveli do nacionalističkih ispada u Srbiji, niti do ozbiljnog preispitivanja njegove politike. Uspješno je ukrotio utjecaj nacionalističke struje, posebno u opoziciji, koja nije mogla osporiti njegovu politiku u parlamentu, stoji u dokumentima CIA-a, sastavljenima u listopadu 1995. koji se bave ocjenom politike tadašnjeg predsjednika Srbije, prenose Novosti.

Donedavno tajni dokumenti uglavnom se bave ratom u Bosni i Hercegovini, i to uglavnom razdobljem prije i neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. U izvještajima iz 1994. i 1995. Milošević se spominje kao političar koji je napustio raniju nacionalističku retoriku i uspješno manipulirao političkim protivnicima i javnošću kako bi bez otpora prihvatili njegova popuštanja u BiH i Hrvatskoj.

U svim izvještajima Vojislav Šešelj se spominje kao najozbiljniji protivnik i najveća prepreka novoj Miloševićevoj politici. Međutim, ni Šešelj ni ostatak opozicije Amerikanci ni u jednom trenutku nisu smatrali ozbiljnom prijetnjom režimu. Oporbene stranke otpisuju se kao podijeljene i neorganizirane i bez veće podrške u narodu.

Službenici CIA-e sastavili su i kratke portrete trojice glavnih protivnika Slobodana Miloševića. U siječnju 1994. godine Vuka Draškovića opisuju kao najkarizmatičnijeg i najpopularnijeg, ali navode da se još nije fizički oporavio od uhićenja i premlaćivanja koje je preživio godinu dana ranije.

Za Zorana Đinđića navode da je dramatično poboljšao djelovanje Demokratske stranke u odnosu na vrijeme kada je glavnu riječ imao Dragoljub Mićunović.

- Vjerujući da nada za Srbiju leži u reformiranju SPS-a, mogao bi napraviti koaliciju s Miloševićevom strankom. Nismo sigurni u dubinu Đinđićevih demokratskih kapaciteta - zapisali su obavještajci SAD-a.

Šešelja su opisali kao brzomislećeg, odličnog govornika i narodu vrlo dopadljivog u situacijama kada uspije obuzdati svoje ekstremno ponašanje. Navode i da je „najpoznatiji po navodnim ratnim zločinima u Hrvatskoj i Bosni“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:50