IZBORI

TAJNI ERDOGANOV PLAN ZA ŠIRENJE UTJECAJA PO EUROPI Turska je osnovala stranku da lakše podriva Bugarsku

Oko 10 posto stanovništva su Turci, što im daje veliku mogućnost pritiska na bilo koju vladu
 REUTERS

Europsku uniju očekuju još jedni važni nacionalni izbori, u najistočnijoj i najsiromašnijoj članici, Bugarskoj.

U nedjelju 26. ožujka Bugari će treći put u posljednje tri godine pred glasačke kutije. No, osim što se izbori odvijaju u okolnostima najozbiljnije krize unutar EU, u Bugarskoj će se na biralištima prelamati ne samo proeuropska linija, nego i utjecaji Rusije te, u prvom redu, Turske za političke pozicije na krajnjim europskim granicama. Rusija i pogotovo Turska bacile su oko na Bugarsku jer obje te zemlje u sadašnjoj kaotičnoj situaciji - kad EU hoda po rubu provalije, a Trumpov SAD otvoreno izražava gađenje prema Europi - traže prostor kako bi se vratile na područja s kojih su gotovo potpuno potisnute.

Predsjednički ured

Jedna od glavnih agendi ovih izbora postali su odnosi s Turskom, zapravo stranka turske nacionalne manjine u toj zemlji DOST, kojom se, kažu u Sofiji, rukovodi direktno iz velebnoga predsjedničkog dvorca Recepa Tayyipa Erdoğana. U Bugarskoj živi brojna turska manjina, oko 600 tisuća od sedam milijuna stanovnika, te njih još oko 200 tisuća s bugarskim papirima u Turskoj koji će, kako kažu, na dan izbora autobusima, o trošku turske države, biti prebačeni do birališta u Bugarskoj. Uz to, 35 birališta će biti i u samoj Turskoj, što je za Ankaru “jako malo”. Zbog te napetosti Bugarska je opozvala svog ambasadora iz Ankare.

Prijatelj

DOST (Demokrati za odgovornost, slobodu i toleranciju) na turskom znači “prijatelj”, ali lider Lütfi Mestan, koji je svako malo u Ankari ili turskoj ambasadi, tvrdi da je to koincidencija. Nastala je iz dosadašnje stranke turske manjine DPS (Pokret za prava i slobode) koju, pak, u Sofiji nazivaju proruskom. DOST je prema anketama na rubu izbornog praga. Turski ministar rada Mehmet Müezzinoğlu pozvao je na skupu Turke iz Bugarske da svoj glas daju DOST-u. Bivši ministar obrane Bojko Noev kaže da je time Erdoğan bahato bacio izazov EU te da Ankara koristi tursku manjinu za politički utjecaj koji bi mogao dovesti u pitanje bugarsku suverenost. S druge strane, bivši bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev govori da Moskva financira neke ovdašnje stranke.

U anketama se vodi mrtva utrka između probruxelleskoga GERB-a Bojka Borisova te Socijalističke stranke, koju nazivaju proruskom. Blaga prevaga za socijaliste je nedavno izabrani predsjednik Rumen Radev kojega nazivaju proruskim političarem (zalaže se za ukidanje sankcija), iako ga analitičari više prikazuju kao bugarskog Orbána ili Kaczyńskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:52