PREDSJEDNIKOV MILJENIK

Tajni računi Putinova oligarha otkrili milijarde koje je prebacio na sestru: ‘Ma on vam je samo velikodušan‘

Upravo ove informacije pokazuju probleme s kojima bi se mogle suočiti zapadne vlade u namjeri da zamrznu imovinu ruskih oligarha

Alisher Usmanov i Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/AFP

Milijarde funti povezane s ruskim oligarhom Alisherom Usmanovim i njegovim poslovnim carstvom pronađene su na tajnim računima u Švicarskoj koji pripadaju njegovoj obitelji, pokazala je analiza dokumenata koji su procurili u javnost.

Usmanova sestra, Saodat Narzieva, također je upletena u priču jer se njeno ime navodi kao vlasnice barem 27 korporativnih računa u Credit Suisseu, uključujući i onaj na kojem se nalazilo gotovo dvije milijarde švicarskih franaka.

Inače, Narzieva je po struci ginekologinja koja radi u bolnici u Tashkentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Upravo se njeno ime pojavilo uz račune u Credit Suisseu, u tajnoj švicarskoj istrazi o 30.000 klijenata te švicarske banke. Još uvijek nije poznato kako se njeno ime pojavilo na računima vezanim za poslovno carstvo njenog brata.

Usmanov glasnogovornik poručio je pak da su podaci Credit Suissea 'lažni i netočni'.

No, informacije koje su procurile iz švicarske istrage, Panama papersa i FinCEN Filesa omogućile su novinarima Guardiana da prouče bogatstvo koje se veže uz Usmanova.

Pripadnici ruske elite

Upravo ove informacije pokazuju probleme s kojima bi se mogle suočiti zapadne vlade u namjeri da zamrznu imovinu ruskih oligarha.

Stoga se sada istražuje i njihova rodbina te najbliži suradnici jer u nekim slučajevima njihovo bogatstvo dolazi isključivo od oligarha koji se nalaze pod sankcijama. Uključivanje rodbine u istragu daje širu sliku njihova bogatstva, a u nekim slučajevima upravo je rodbina poslužila za sakrivanje dijela ogromnog bogatstva.

Prošlog mjeseca Amerikanci su upozorili na ovaj problem te naglasili kako su oligarsi, i ostali pripadnici moćne ruske elite, prebacili sredstva na članove obitelji.

Usmanovo bogatstvo procjenjuje se, prema podacima iz 2021., na 18,4 milijardi dolara, što je bilo dovoljno da završi na Forbesovoj listi 100 najbogatijih ljudi.

Kada su novinari Guardiana pitali Usmanova o njegovoj vezi s računima koje njegova sestra ima u Credit Suisseu još 15. veljače, dakle prije ruske invazije na Ukrajinu, on ih je uputio na londonsku tvrtku Schillings. Oni su pak rekli kako su te informacije, bile točne ili krive, privatne te da nemaju namjeru s novinarima razglabati o njima. Također, nisu željeli ni otkriti zastupaju li i dalje oligarha.

U međuvremenu je i Usmanov glasnogovornik rekao kako njegova sestra ne posjeduje nikakve račune u švicarskim bankama koji su povezani s njenim bratom.

Velikodušni oligarh

- Sve financijske veze gospodina Usmanova s njegovom sestrom isključivo su plod njegove dobro poznate velikodušnosti i podrške koju je oduvijek pokazivao prema rodbini - poručio je glasnogovornik te dodao kako su sva novčana sredstva vezana uz Usmanova provjerena te su prošla strogu kontrolu.

Usmanov, inače rodom Uzbekistanac, našao se na udaru Zapada krajem veljače nakon što je označen kao jedan od omiljenih Putinovih oligarha kojem je povjereno 'servisiranje financijskih tokova'. On je te optužbe odbacio i optužio EU za 'povredu časti, dostojanstva i poslovne reputacije'.

Ovaj oligarh, koji je široj javnosti poznat po tome što je nekad bio veliki dioničar slavnog londonskog nogometnog kluba Arsenal, trenutno je pod sankcijama SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva, a i Švicarci su se odrekli svoje političke neutralnosti kako bi pomogli EU.

Iako su zapadne vlade već uvele sankcije nekim rođacima ruskih oligarha, niti jedan član Usmanove obitelji još se nije našao ni na kakvoj listi.

No čini se da se i to sada promijenilo pa su podaci koji su procurili pokazali da je Narzieva koristila 27 računa u Credit Suisseu, od kojih je barem 16 bilo direktno povezano s Usmanovim tvrtkama.

Od toga je na jednom računu bilo gotovo dvije milijarde švicarskih franaka, dok su druga dva sadržavala 1,3 milijardi i 460 milijuna 'švicaraca'.

Trag vodi do offshore kompanija

Iako su neki računi zatvoreni 2016., vjeruje se kako je tijekom posljednjih godina 18 računa bilo aktivno. Riječ je o poslovnim računima, a za neke trag vodi do offshore kompanija. Iako su iz Credit Suissea poručili kako ne mogu komentirati račune zbog bankarske tajne, naglasili su kako će primijeniti sankcije zbog 'principa'.

Uzmanov se obogatio proizvodnjom plastičnih vrećicama, koje su bile rijetka roba u bivšem Sovjetskom Savezu, a kasnije je, od 2000. do 2014. godine, upravljao investicijskim holdingom ruske državne plinske tvrtke Gazprom. Također, imao je udjele u nizu metalskih, rudarskih, telekomunikacijskih i medijskih tvrtki putem USM-a, koji posjeduje drugi najveći ruski operater mobilne telefonije, MegaFon, kao i 49-postotni udio Metalloinvesta, metalske i rudarske tvrtke Usmanov osnovane 1999. godine.

E-mail koji je procurio iz Panama papersa navodi Narzievu kao jednu od nekoliko bliskih rođaka za koje su se osnivale offshore tvrtke 2013., kako bi držale udjele u drugom Usmanovljevom holdingu, ABU-u.

Prema dokumentima koje je pregledao Guardian, jedna američka banka posumnjala je u transfere u vrijednosti od 1,6 milijuna dolara između računa povezanih s Usmanovim i njegovim suradnicima između 2003. i 2015., uključujući i više od jednog računa Credit Suisse na kojem je Narzieva navedena kao stvarni vlasnik.

Banka je izvijestila da postoje sumnje na temelju toga da tvrtka o kojoj se govori - Usmanovljev Gallagher Holdings sa sjedištem na Cipru - izgleda kao lažna tvrtka koja je poslovala s brojnim drugim lažnim subjektima.

U Izvješću o sumnjivim aktivnostima (SAR), podnesenom 2016., a kasnije su ga na uvid dobili BuzzFeed i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, navodi se da banka ne može utvrditi svrhu nekih transakcija.

SAR je izrazio zabrinutost da Gallagher Holdings posjeduju osobe koje su povezane s Putinom, a banka da klijent možda koristi njihove usluge za potencijalne kriminalne aktivnosti. Međutim, to ne znači da je klijent kriv za prekršaj ili zahtijevaju od banke da prestane poslovati s njim.

U zasebnom SAR-u podnesenom 2017. godine sugerira se da je Usmanov izvorni izvor više od 2,5 milijuna dolara koje je Narzieva koristila za slanje novca šefu čeličane na Bliskom istoku 2013. godine.

'Tekući troškovi'

Prema SAR-u, čini se da je Narzieva proslijedila novac bliskoistočnom biznismenu nedugo nakon što je Usmanov poslao svojoj sestri 'poklon' od 3 milijuna dolara. Kasnije je Usmanovu poslala najmanje 50.000 dolara - što je bilo povezano s 'tekućim troškovima', prema opisu plaćanja.

Taj je poduzetnik bio šef zajedničkog pothvata koji je osnovao Usmanovljev Metalloinvest 2010. Banka je SAR-u rekla da ne može utvrditi svrhu bankovne doznake između Narzieve i bliskoistočnog poduzetnika jer se 'čini da su angažirani u različitim linijama poslovanja kao liječnik, odnosno generalni direktor čeličane'.

Glasnogovornik Usmanova i Narzieve nije objasnio svrhu transfera, ali je rekao da je bliskoistočni biznismen njezin zet.

- Cjelokupni kapital gospodina Usmanova izgrađen je uspješnim, ponekad rizičnim investicijama, kao i učinkovitim upravljanjem njegovom imovinom, što je bit poslovanja - poručio je glasnogovornik.

Također je naglasio kako se, za razliku od nekih drugih ruskih oligarha, Usmanov nije obogatio na račun privatizacije koja se događala pri raspadu Sovjetskog Saveza.

- Gospodin Usmanov nikada nije ništa stekao niti je imao koristi od ruske vlade ili vlade bilo koje druge države - zaključio je glasnogovornik u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15