BIRANE RIJEČI

TAJNI SPISI M. THATCHER 'Reagan je klaun koji o važnijim političkim temama nema pojma'

Ljudi iz Foreign Officea prezirali su predsjednika SAD-a, bivšeg vestern-glumca kojeg je obožavala njihova šefica Thatcherica

Kad su Amerikanci drugi put izabrali Georgea W. Busha za predsjednika, britanski su mediji na naslovnicama pokazali što misle o tome: jedna od poruka je bila “O, ne, napravili su to opet”.

No, isti su ti mediji bili bitno naklonjeniji Ronaldu Reaganu koji je s njihovom tadašnjom premijerkom Margaret Thatcher uspostavio izuzetno savezništvo s ciljem rušenja komunizma, pri čemu su im se i ekonomski pogledi uvelike poklapali.

‘Keynes homoseksualac’

Istodobno je britanska diplomacija o Reaganu mislila doslovno najgore moguće. U nekim od dokumenata u koje su uvid imali novinari više američkih i britanskih medija, diplomati Njezina Veličanstva doslovce nisu birali riječi za američkog predsjednika: otvoreno ga nazivaju smušenjakom, u potpunosti nezainteresiranim za međunarodne odnose, a u jednoj bilješci koriste i epitet “klaun” (bozo). Sir Nicholas Henderson, ambasador u Washingtonu, piše 1981. kako mu je Reagan, dok su raspravljali o ekonomistu Johnu Maynardu Keynesu, rekao kako ne treba smetnuti s uma da je on bio homoseksualac. Reaganomika, kako se voli nazivati ekonomska politika bivšeg glumca u vesternima koji je 1980. izabran za predsjednika, nije prihvaćala Keynesove ekonomske zasade.

Vestern-ideologija

Iduće godine stiže novi ambasador, Sir Oliver Wright, koji pak izvještava da imamo “predsjednika kojega je teško uključiti u ozbiljnu raspravu o bilo kojoj aktualnoj političkoj temi”.

U drugoj će se bilješci čudom čuditi kako se nitko od ozbiljnih političkih operativaca u vladi SAD-a ne uzbuđuje zbog toga što Reagan nije sposoban argumentirati sasvim jednostavan slučaj. Predsjednikova se vanjska politika temelji, piše Wright, na vesternima: glavni negativac je Sovjetski Savez i on mora završiti u prašini.

Nije marila za upozorenja diplomata

Čelična lady Margaret Thatcher nije bila fascinirana opaskama svojih diplomata. Tu su politiku očito bolje razumjeli u Foreign Officeu, sjedištu britanske diplomacije, gdje je na marginama jedne od bilježaka iz Washingtona napisano: “Proći će još dosta vremena prije nego što američka srednja klasa počne Reagana nazivati klaunom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07