AHMADINEDŽAD PRIJE ODLASKA ODRADIO POSAO

Tajni sporazum Mugabea i Irana: Uranij iz Zimbabvea putuje za Teheran

Zimbabve će Iranu prodati uranij koji Teheran treba za proizvodnju nuklearnog oružja, objavio je britanski The Times informaciju koja će zasigurno izazvati žestoku reakciju međunarodne zajednice protiv dvije države koje su, iz različitih razloga, izložene sankcijama.

Rudarstvo je važno

The Times je prenio izjavu Gifta Chimanikirea, zamjenika ministra za rudarstvo Zimbavea, koji je rekao kako je između dvije države već potpisan memorandum i kako Harare šalje uskoro uran Teheranu, bez obzira na oštra upozorenja SAD-a o sankcijama ako to učine. Pregovori između dvije države počeli su, pojasnio je dužnosnik, prošle godine, i to nakon što su sankcije protiv režima predsjednika Roberta Mugabea udarile i na rudarsku industriju, najvažniju u toj afričkoj državi. Sankcije su zabranile međunarodnim tvrtkama da posluju sa rudarskim korporacijama u vlasništvu države Zimbabve i, rekao je Chimanikire, u Harareu nisu imali izbora nego potražiti one koji ipak žele poslovati s njima.

- Rudarstvo je naš adut - rekao je zamjenik ministra, inače oporbeni političar koji je služio u koalicijskoj vladi predsjednika Mugabea koja je donedavno bila na vlasti. Mugabe je ponovno pobijedio na izborima održanim prošli tjedan, a oporbeni Pokret za demokratske promjene podnio je tužbu i tvrdi da su izbori nelegalni.

Chimanikire, koji je britanskim novinarima pojasnio da je memorandum potpisan bez njegova znanja i da ga je vidio tek kada je parafiran, rekao je kako jedna kineska tvrtka nadgleda zalihe “žutog kolača” (yellowcakea), pročišćenog koncentrata uranijeve rude, pohranjene na sjeverozapadu države, te da je Zimbabve dulje vrijeme tražio kupca. Za taj dogovor s Iranom znala je samo nekolicina ljudi u najbližem krugu oko Mugabea, njegovi suradnici od povjerenja. Chimanikire, kaže, nije imao pojma o njemu, niti kada je bio pripreman, niti kada je potpisan, ali se s njegovim sadržajem upoznao kasnije. Slični sporazumi, o kojima je saznao tek kada je napustio svoju dužnost, bili su potpisani u industriji eksploatiranja dragog kamenja.

The Times je prenio tvrdnje britanskih sigurnosnih izvora koji su naveli kako su znali za pregovore između Teherana i Hararea o transakciji s uranijem. Takvi pregovori, tvrde oni, počeli su još prije više od dvije godine. Riječ je o nalazištima u regiji Kanyemba, koja je blizu granica sa Zambijom i Mozambikom, a otkrivena su još prije 30 godina kada je jedna njemačka tvrtka radila geološka istraživanja za Mugaebov režim.

Bez zabrinutosti

Sada pojedini analitičari ističu kako i u slučaju dogovora Mugabea i vođa u Teheranu situacija ipak nije toliko zabrinajvajuća jer će proći puno vremena prije nego što rezerve uranija budu spremne za prodaju. Geolozi koji poznaju to nalazište tvrde kako je ruda pomiješana s drugim mineralima i podzemnim vodama, što znači da je njezina eksploatacija iznimno skupa. Harare, kažu ti analitičari, samo želi držati “sve opcije otvorenima”. Međutim, komentar Foreign Officea na vijest o poslovnom dogovoru Teherana i Hararea bio je:

“Svako izvješće o tome da uranij dolazi u iranske ruke je zabrinjavajuće”.

Novo udaljavanje

Kako bilo, sporazum je još jedno udaljavanje Mugabea od zapada, a Iran i Kina samo čekaju da im se dopusti eksploatacija rudnih nalazišta te države, za što su spremni ponuditi naftu, građevinske poslove i, naravno, novac Mugabeovu režimu. Inače, Iran je 2009. pokušao kupiti 1350 tona pročišćenog uranija od Kazahstana, ali je taj pokušaj propao. Podsjetimo, Iranu uranij treba za njegov nuklearni program, za koji Teheran tvrdi da je za potpuno mirnodopske svrhe, dok zapad sumnja da je njegov pravi cilj proizvodnja nuklearnog naoružanja.

Mugabe je sumnje o “dealu” s Teheranom pobudio 2010. Tada je u svojoj državi ugostio ondašnjeg iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i izjavio kako je želja iranskog režima da postane “nuklearna velesila potpuno legitimna i pravedna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:40