OTKRIVENA TAJNA

TAJNI SUKOB SA SOVJETIMA Margaret Thatcher je htjela oteti leš bivšeg nacističkog lidera

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher bila je spremna ući u sukob sa sovjetskim snagama oko tijela bivšeg nacističkog lidera Rudolfa Hessa. On je bio zamjenik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, a uhićen je u Škotskoj 1941., kada je krenuo u neodobren pokušaj sklapanja mira s vladom tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Odmah je bio bačen u zatočeništvo, a kasnije i osuđen na doživotni zatvor u procesu na sudu u Nuernbergu te je krajem 70-ih godina bio jedini zatvorenik na lokaciji u Spandauu u Berlinu, koji su naizmjenice svakih mjesec dana čuvali Amerikanci, Britanci, Francuzi i Sovjeti.

Tadašnji britanski ministar vanjskih poslova, Lord Carrington smatrao je da je nužno Hessovo tijelo vratiti njegovoj obitelji zbog “pravnih i obiteljskih razloga” iako su se tome protivili i Amerikanci. Margaret Thatcher se s Carringonovim stavom složila i bila je spremna upotrijebiti britanske snage ako se toj ideji usprotive Sovjeti koji bi tada mogli biti na straži . Britanske su trupe imale naredbu da Hessovo tijelo stave “na led” i onemoguće da ga se Sovjeti domognu. Nasreću, do problema nije došlo jer bi to izazvalo jedan od većih incidenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:29