NOVINARSKA ISTRAGA

TAJNI VIDEO: APPLE I DALJE CIJEDI Iscrpljeni radnici koji sastavljaju novi iPhone padaju s nogu

Očajni uvjeti rada u kineskim tvornicama izbili su u prvi plan 2010. godine kada se 14 radnika ubilo u tvornici Foxconn, najvećem dobavljaču Applea

Iako Apple stalno obećava da će štititi radnike koji u kineskim tvornicama sastavljaju iPhone i druge Appleove proizvode, istraga koju su poduzeli prerušeni novinari za BBC pokazala je da tome nije tako.

Novinari su prikriveno snimili iscrpljene radnike kako padaju u san tokom svoje 12-satne smjene u tvornici na rubu Šangaja. Jedan je prikriveni reporter, sastavljajući u tvornici Apppleove proizvode, morao raditi 18 dana u nizu iako je višekratno tražio slobodan dan. Drugi je tijekom njihove novinarske istrage bio prisiljen u tvornici raditi 16 sati u komadu.

Očajni uvjeti rada u kineskim tvornicama izbili su u prvi plan 2010. godine kada se 14 radnika ubilo u tvornici Foxconn, najvećem dobavljaču Applea. Nakon toga Apple je objavio popis standarda po kojima se treba odnositi s tvorničkim radnicima, a do proizvodnje je preselio u tvornicu Pegatrona, gdje su BBC-evi novinari sada pronašli mnoge nepravilnosti.

Prekovremeni rad bi po objavljenim pravilima trebao biti dobrovoljan, ali niti jednom novinaru tokom prikrivene istrage nije bio ponuđen nikakav izbor. Uz cijeđenje s beskonačnim radnim satima, novinari su iskusili i bizarnu praksa obaveze pohađanja sastanaka prije i nakon posla, što, naravno, nije bilo plaćeno. Nakon životinjskog iscrpljivanja, reporter je iskusio čari tvorničkog smještaja u sobi gdje je 12 radnika moralo spavati.

Apple se nije složio s zaključcima novinara, te su priopćili kako su navedeni problemi naknadno riješeni. "Ne znamo za niti jednu drugu kompaniju koja ćini toliko mnogo kao Apple za osigura dobre i sigurne radne uvjete", naveli su u priopćenju.

Novinari BBC-eve Panorame također su istraživali lanac dobavljača Applea i utvrdili da kompanija kupuje sirovine koje dolaze iz ilegalnih rudnika na indonezijskom otoku Bangka. Tamo su pronašli djecu kako golim rukama kopaju kositar, a rudari se pritom nalaze u iznimno opasnim uvjetima jer mogu poginuti pod urušavanjem zidova od pijeska i blata.

Pogledajte tajno snimljene kadrove u videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:27