PRVI PUT OBJAVLJENI DOKAZI

TAJNI ŽIVOT KIM JONG-UNA Procurili skriveni detalji o vođi Sj. Koreje i njegovom ocu: Sad se zna pod kojim su lažnim imenima putovali po svijetu

 
Kim Jong Il i Kim Jong Un
 Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i njegov pokojni otac Kim Jong-il koristili su lažne brazilske putovnice kako bi ishodili vize za posjet zapadnim zemljama devedesetih godina. Ovu informaciju Reuters je ekskluzivno doznao iz pet izvora, i to od osoba koje su bili članovi sigurnosnih službi.

Premda nije posve nepoznata činjenica da je vladajuća obitelj putovala s lažnim dokumentima, dosad nisu postojali konkretni primjeri i dokazi. Kopije brazilskih putovnica, koje je objavio Reuters, sada su objavljene prvi put.

- Koristili su se brazilskim putovnicama kako bi se domogli viza stranih ambasada. To pokazuje želju za putovanjem, ali i pokušaj da možda organiziraju rutu za bijeg, rekao je jedan od izvora.

Sjevernokorejska ambasada u Brazilu odbila je komentirati slučaj, a brazilsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se provodi istraga.

Izvor iz Brazila, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su navedene putovnice bile legitimni dokumenti kad su poslane konzulatu. Još četiri izvora službi sigurnosti zapadnih zemalja potvrdili su da su te putovnice s imenima Josef Pwag i Ijong Tchoi korištene za dobivanje viza za najmanje dvije zapadne zemlje.

A scan obtained by Reuters shows an authentic Brazilian passport issued to North Korea's late leader Jim Jong-il. Handout via REUTERS
REUTERS
Kim Jong-il

Nije poznato je li ijedna viza izdana, odnosno jesu li zahtjevi na temelju lažnih putovnica prošli. Putovnice su se mogle koristiti za put u Brazil, Japan i Hong Kong, potvrđuju izvori.

Japanske novine Yomiuri Shimbun izvijestile su 2011. da je Kim Jong-un posjetio Tokio kao dijete koristeći brazilsku putovnicu 1991.

Obje brazilske putovnice nose žig brazilske ambasade u Pragu s datumom izdavanja 26. veljače 1996. Tehnologijom za prepoznavanje lica potvrđeno je da se radi o fotografijama Kim Jong-una i njegova oca.

A scan obtained by Reuters shows an authentic Brazilian passport issued to North Korea's leader Jim Jong-un. Handout via REUTERS
REUTERS
Kim Jong-un

Putovnica s Kim Jong-unovom slikom izdana je na ime Josef Pwag i nosi datum rođenja 1. veljače 1983. O njemu se toliko malo zna da čak ni datum rođenja nije potvrđen, no imao bi između 12 i 14 godina kad su putovnice izdane. Poznato je da se Kim Jong-un obrazovao u međunarodnoj školi u Bernu u Švicarskoj gdje se predstavljao kao sin službenog vozača ambasade.

Putovnica Kim Jong-ila izdana je na ime Ijong Tchoi s datumom rođenja 4. travnja 1940. Kim Jong-il je umro 2011., a zapravo je rođen 1941.

Na objema putovnicama kao mjesto rođenja naveden je Sao Paulo u Brazilu.

Reuters napominje da su uspjeli dobiti samo kopije putovnica te ne mogu biti sigurni je li nešto na njima mijenjano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:50