Kriva!

‘Tajnica iz pakla‘ osuđena da je sudjelovala u ubojstvu 10.505 osoba, dobila je uvjetnu kaznu

Irmgard Stutthof bila je daktilografkinja u koncentracijskom logoru u Stutthofu u kojem je ubijeno 65 tisuća osoba
 Marcus Brandt/Afp

Bivša tajnica SS-ova zapovjednika koncentracijskog logora u Stutthofu, Irmgard Furchner, osuđena je na dvije godine uvjetne zatvorske kazne na sudu u Itzehoeu zbog zločina u Drugom svjetskog ratu.

Danas 97-godišnjakinja je osuđena za sudioništvo u ubojstvima 10.505 osoba, Židova, Poljaka i zarobljenih sovjetskih vojnika, u koncentracijskom logoru u današanjem poljskom gradu Sztutowum nedaleko od Gdanjska. U njemu je radila od 1943. do 1945. godine i bavila se korespondencijom vezanom za postupanje sa zatvorenicima, prenosi BBC.

Kad je Irmgard Stutthof došla u Stutthof imala je svega 19 godina. Bila je daktilografkinja u ured zapovjednika Paula-Wernera Hoppea koji je 1955. godine zatvoren zbog sudjelovanja u zločinima. U njegovom je logoru, vjeruje se, poginulo 65 tisuća ljudi.

image
Marcus Brandt/Afp

Suđenje je započelo u rujnu prošle godine, ali čim je saznala da će se naći na optuženičkoj klupi, vitalna je starica pobjegla iz doma za umirovljenika. Na kraju ju je policija uhitila na ulicama Hamburga. Iako u poznim godinama, Furchner se sudilo na posebnom sudu za mladež, jer je tada bila mlađa od 21 godine.

Na sudu je šutjela 40 dana, a onda se oglasila: „Žao mi je zbog svega što se dogodilo. Žao mi je što sam tada bila u Stutthofu - to je sve što mogu reći ”

image

Koncentracijski logor Stutthof u današnjem Sztutowu

Wojtek Radwanski/Afp

Protiv nje su svjedočili preživjeli iz logora, od kojih su neki umrli tijekom suđenja. Njezini odvjetnici inzistirali su na tome da ona nije ništa znala, nego da je bila tek jedna od nekoliko daktilografkinja.

Ipak, kao ključni svjedok se pokazao povjesničar Stefan Hördler. Na suđenju je, naime, rekao kako je prema dokumentima vidljivo da je između lipnja i listopada 1944. u logor stiglo 48 tisuća ljudi od kojih su mnogi ubijeni u plinskim komorama. Hördler je ured u kojem je osuđena radila opisao kao mozak svih operacija koja su se događa u koncentracijskom logoru. Argumetni protiv Irmgard Stutthof, koju su na suđenje dovezli u invalidskim kolicima, prevladali su i postala je jedna od rijetkih žena koja je osuđena za zločine u Drugom svjetskom ratu, 77 godina nakon njegova završetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:00