'DRAGI AJATOLAŠE...'

TAJNO OBAMINO PISMO Predsjednik SAD-a s Iranom želi sklopiti pakt u ratu protiv džihadista

Američki predsjednik Barack Obama u listopadu je u tajnosti uputio pismo vrhovnom vjerskom vođi Irana ajatolahu Aliju Hameneiju vezano za eventualnu suradnju u borbi protiv Islamske države, otkriva ugledni Wall Street Journal.

Riječ je o četvrtom pismu što ga je Obama uputio iranskome vjerskom vođi otkako je preuzeo Bijelu kuću 2009. godine.

Svaka suradnja između Sjedinjenih Država i Irana vezano za džihadiste ovisi o sporazumu između Irana i velikih sila o budućnosti nuklearnog programa, koji bi morao biti potpisan do 24. studenoga.

Obama i najviši američki dužnosnici vjeruju da je vjerojatnost potpisivanja sporazuma 50 posto. Američki državni tajnik John Kerry započinje ovoga vikenda izravne pregovore s iranskim šefom diplomacije Javadom Zarifom idućega vikenda.

Visoki američki dužnosnik nije želio komentirati priču, ali nije ni demantirao postojanje pisma u razgovoru sa stranim diplomatima, piše Wall Street Journal.

- Postoji prilično veliki dio iranske političke elite koji je probio led kada je antiamerikanizam u pitanju. Sad još ostaje pitanje mogu li oni reći da, rekao je Obama u srijedu, a prenosi Journal.

Prema nekim informacijama, iranske su vojne postrojbe angažirane u Iraku i Siriji već mjesecima gdje ulažu napore u borbi protiv Islamske države, no američki dužnosnici tvrde da te akcije nisu u koordinaciji sa službenim Washingtonom.

- Preko iranske vlade poslali smo poruku Irancima i najutjecajnijem kleriku u Iranu Aliju al-Sistaniju s porukom da je naš cilj Islamska država. Istaknuli smo da ovo nije pokušaj ponovne okupacije Irana ili potkapanja iranskog režima, rekao je visoki američki dužnosnik za WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:53