TKO JE BRITTA ERNST

Tajnovita supruga novog njemačkog kancelara: O mužu ne želi reći ni riječ, Scholza jedno pitanje o njoj užasnulo

Britta Ernst obnaša dužnost ministrice obrazovanja u saveznoj pokrajini Brandenburg i ne namjerava je napustiti

Britta Ernst se u javnosti prezentira kao suzdržana i pragmatična, ne da se lako izbaciti iz takta

 SOEREN STACHE/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Joachim Sauer je proteklih 16 godina proveo uglavnom u sjeni Angele Merkel. Suprug njemačke kancelarke nije se gurao u prvi plan. Izbjegavao je i medije, iznimno rijetko je davao intervjue, piše Deutsche Welle.

Britta Ernst želi nastaviti s tom tradicijom.

Supruga novog saveznog kancelara Olafa Scholza i ministrica obrazovanja u Brandenburgu, nikada javno nije komentirala kancelarske ambicije svoga muža. Na pitanja o privatnom životu ne odgovara. Ova 60-godišnjakinja tako želi spriječiti da se njezina ministarska funkcija ne bi na bilo kakav način povezala s politički puno istaknutijom pozicijom koju od srijede obnaša njezin suprug.

Šetnje i vožnja biciklom

Na društvenim mrežama Britta Ernst tu i tamo svojim „followerima" pokaže kako uživa u otkrivanju njezinog grada Potsdama, u kojem se nalazi sjedište brandenburške vlade, odnosno okolice - pješice ili na biciklu. Ova socijaldemokratkinja tako objavljuje fotografije prirode, nedjeljne jesenske šetnje po parku Babelsberg i na jezeru Griebnitzsee. Ili se „pohvali" povremenim posjetima čuvenoj Elbphilharmonie u Hamburgu, gdje je ovaj politički bračni par živio do 2018.

Ernst je rođena u Hamburgu, njezino imenovanje na dužnost ministrice obrazovanja, mladeži i sporta u Brandenburgu bilo je iznenađenje. Njezin prethodnik na toj dužnosti, Günter Baaske, povukao se iz privatnih razloga.

image

Scholz je tijekom predizborne kampanje bio zgrožen kad su ga pitali hoće li njegova supruga nastaviti raditi ako on pobijedi na izborima

Odd ANDERSEN/AFP

Ona je već ranije bila u jednoj pokrajinskoj vladi. 2014. je postala ministrica obrazovanja u Schleswig-Holsteinu na sjeveru Njemačke, ali je nakon izbora 2017. morala napustiti kabinet. U vladi pokrajinskog premijera Daniela Günthera (CDU) taj je resor naime pripao kršćanskim demokratima.

Bračni par Ernst-Scholz nema djece, prije tri godine su se preselili u Potsdam, nakon što je Scholz, bivši gradonačelnik Hamburga, preuzeo dužnost ministra financija u vladi Angele Merkel, piše Deutsche Welle.

Suzdržana i pragmatična

Britta Ernst se u javnosti prezentira kao suzdržana i pragmatična, ne da se lako izbaciti iz takta - to su tipične osobine koje krase „sjevernjake" u Njemačkoj.

A tijekom pandemije koronavirusa itekako ima muka s oporbom u Brandenburškom parlamentu ili raznim udruženjima, koji joj predbacuju da je kao ministrica zakazala po pitanju kriznog menadžmenta u školama. Prije nekoliko dana jedna organizacija koja zastupa interese roditelja od nje je zahtijevala da podnese ostavku. Ernst te zahtjeve ne komentira, već samo neumorno ponavlja koje je sve mjere pokrajinska vlada provela u školama - od testova na koronu, pa do obveze korištenja zaštitnih maski.

image

Olaf Scholz i njegova supruga Britta Ernst nakon glasanja na parlamentarnim izborima

Alexey Vitvitsky/Sputnik/Sputnik via AFP

A kad je pitaju o novoj političkoj ulozi koju ima njezin muž, onda Britta Ernst u pravilu - šuti. Možda to ima veze s činjenicom da se ona 2011., nakon što je njezin suprug postao gradonačelnik Hamburga, morala povući iz Hamburškog parlamenta, u kojem je bila zastupnica od 1997.

„Deplasirano" pitanje

„Ni na jednom području nije ispravno da promjene kod partnera znače da drugi partner mora od nečega odustati", napisala je ona tada. I sam Scholz je tijekom predizborne kampanje bio zgrožen kad su ga pitali hoće li njegova supruga nastaviti raditi ako on pobijedi na izborima.

Njegova supruga je sjajna političarka, rekao je on u intervjuu za „Brigitte Live".

A jednom drugom prilikom Olaf Scholz je to pitanje, koje po njegovom mišljenju nikada ne bi bilo postavljeno mužu njemačke kancelarke, nazvao „potpuno deplasiranim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 07:06