UDARAC ZA KREMLJ

Tajnoviti Rus ‘Mojsije‘ navodno je uništio niz ukrajinske tehnike i ubio stotine vojnika. Sad je stigla osveta

U nedavnom rušenju dva strateška ruska aviona poginuo je vrhunski pilot, a ‘Mojsije‘ je bio jedan od najboljih ruskih operatera dronova

Ruski operater drona

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia/Pavel Lisitsyn/sputnik/profimedia

Prema najnovijim izvješćima, Rusija je izgubila jednog od svojih najboljih operatera bespilotnih letjelica i jednog od svojih vrhunskih pilota u roku od svega nekoliko dana.

Pilot zrakoplova Iljušin Il-22M, zračnog zapovjednog centra za koji je Ukrajina rekla da ga je oborila iznad Azovskog mora ranije ovog mjeseca, zajedno s ruskim špijunskim zrakoplovom Beriev A-50, poginuo je u tom ukrajinskom udaru.

Objavila je to neovisna ruska novinska kuća Astra, pozivajući se na izjavu ruskog probnog pilota na društvenim mrežama, prenosi Newsweek, uz napomenu da još ne raspolažu neovisnom potvrdom ove informacije.

Dana 15. siječnja, vrhovni ukrajinski zapovjednik, general Valerij Zalužni, rekao je da su ukrajinske snage uništile ruski špijunski zrakoplov A-50 i zrakoplov za nadzor i kontrolu zračnog prostora te zračno-desantno zapovjedno mjesto Il-22 iznad Azovskog mora, daleko iza linija bojišnice na teritoriju pod kontrolom Rusije.

Kijev je priopćio da su zrakoplovi srušeni u večernjim satima po lokalnom vremenu 14. siječnja. Pukovnik Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, zatim je objavio fotografiju koja prikazuje Il-22 s vidljivim oštećenjima na repu.

Prijavljena smrt pilota još je jedan udarac zračnim snagama Moskve, za koje zapadni analitičari kažu da se bore održati visoku razinu obuke i rigorozne sigurnosne procedure.

Ova se informacija pojavila nakon što je na nekoliko ruskih proratnih vojnih Telegram kanala objavljeno da je u južnoj Ukrajini ubijen i jedan od najpoznatijih ruskih pilota dronova.

Navodno odgovoran za smrt 400 Ukrajinaca

Operater ruskih besposadnih letjelica, poznat kao ‘Mojsije‘, navodno je poginuo 19. siječnja kod mjesta Krinki, u ukrajinskoj regiji Herson, izvijestilo je nekoliko ruskih vojnih blogera, pozivajući se na Mojsijevu suprugu.

Poznat po svom kodnom imenu, Mojsije je upravljao bespilotnim letjelicama kamikazama i navodno je odgovoran za potapanje 31 ukrajinskog plovila i ubojstvo gotovo 400 ukrajinskih vojnika u blizini mjesta Krinki, piše američki poslovni list Forbes.

Ukrajinske snage uporno pokušavaju uništiti ruske položaje i kontrolu na istočnoj obali rijeke Dnjipro na jugu zemlje, pri čemu su se ukopali se u mjestima poput Krinkija. Rijeka je velikim dijelom oblikovala crte bojišnice u regiji Herson tijekom 2023. i 2024. godine, nakon što su snage Kijeva u svojoj prvoj ljetno-jesenskoj protuofenzivi 2022. godine prisilile ruske snage da se povuku na lijevu obalu.

Od listopada prošle godine Kijev je pokreće snažne napade preko rijeke na teritorij pod kontrolom Rusije, uspostavivši mostobran kod mjesta Krinki.

Rusi nisu uspjeli potisnuti Ukrajince s teritorija pod kontrolom Kijeva na istočnoj obali rijeke Dnjipro, priopćilo je u subotu britansko ministarstvo obrane, unatoč značajnoj prednosti kremaljskih snaga na lijevoj obali rijeke, kako je dodala vlada u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 09:53