‘KINESKA ZASJEDA‘

Tajvan izgubio jednog od svojih rijetkih preostalih diplomatskih saveznika: ‘Više vas ne priznajemo!‘

Vlada malene pacifičke otočne države Nauru rekla je da je "u najboljem interesu" zemlje i njezinog naroda tražiti potpuni nastavak diplomatskih odnosa s Kinom

Podizanje tajvanske zastave/Ilustracija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Tajvan je izgubio jednog od svojih rijetkih preostalih diplomatskih saveznika, otočnu državicu Nauru koja je povukla priznanje, samo nekoliko dana nakon što je izabrao novog predsjednika.

Kina tvrdi da je Tajvan njezin teritorij bez prava na međudržavne veze, što Tajvan oštro osporava.

Tajvanski sigurnosni dužnosnici rekli su Reutersu prije izbora u subotu da će Kina vjerojatno nastaviti vršiti pritisak na nekolicinu zemalja koje održavaju formalne diplomatske veze s Taipeijem.

Lai Ching-te, kojeg je Kina u više navrata kritizirala prije izbora kao opasnog separatista, pobijedio je na izborima na Tajvanu i preuzet će dužnost 20. svibnja.

Vlada malene pacifičke otočne države Nauru rekla je da je "u najboljem interesu" zemlje i njezinog naroda tražiti potpuni nastavak diplomatskih odnosa s Kinom. Nauru je prethodno bio priznao Kinu, između 2002. i 2005. godine.

“To znači da Republika Nauru više neće priznavati Republiku Kinu (Tajvan) kao zasebnu državu, već kao neotuđivi dio kineskog teritorija, te će prekinuti ‘diplomatske odnose‘ s Tajvanom od ovog dana i više neće razvijati bilo kakve službene odnose ili službene razmjene s Tajvanom", stoji u priopćenju.

Zamjenik tajvanskog ministra vanjskih poslova Tien Chung-kwang rekao je na žurno organiziranoj konferenciji za novinare da je vijest o prekidu stigla iznenada.

Peking je posebno odabrao osjetljivo vrijeme nakon izbora kako bi ciljao na Nauru, rekao je Tien, rekavši da je taj potez "nalik zasjedi" i ekvivalentan "očiglednom napadu na demokraciju" baš u trenutku kada su mnoge zemlje čestitale Tajvanu na nesmetanom glasanju.

"Tajvan nije popustio pritisku. Izabrali smo ono što želimo izabrati. To je za njih nepodnošljivo", dodao je.

Kina je ponudila Nauruu, koji ima 12.500 stanovnika, novac daleko veći od onoga što Tajvan daje svojim saveznicima, rekao je Tien.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da cijeni i pozdravlja odluku Naurua.

Taj potez ostavlja Tajvan sa samo 12 diplomatskih saveznika, uključujući Vatikan, Gvatemalu i Paragvaj, plus Palau, Tuvalu i Maršalove otoke u Pacifiku.

Nauru je mala i udaljena otočna nacija u Tihom oceanu koja koristi australsku valutu i ostvaruje prihod od dozvola za ribolov i smještaj regionalnog centra za obradu izbjeglica za australsku vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:56