AGILNO I ASIMETRIČNO

Tajvan se masovno naoružava, legendarni admiral tvrdi: ‘Avioni? Ne! Strategija bodljikavog praseta!‘

Ukrajina je inspirirala Tajvan...

Tajvanski vojnici

 Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/shutterstock Editorial/profimedia

S obzirom na to da Kina neprestano zvecka oružjem oko Tajvana dok spominje "ujedinjenje", vojska tog autonomnog otoka ubrzano se priprema i oprema za mogući rat, odnosno invaziju s kopna. U tom je svjetlu prilično zabrinjavajuće teze iznio Lee Hsi-ming, nekadašnji načelnik glavnog stožera tajvanskih oružanih snaga.

U razgovoru za portal Politico, Lee je ustvrdio kako Tajvan presporo usvaja lekcije iz ruske invazije na Ukrajinu i kako bi se pod hitno trebali početi preusmjeravati sa strategije prikupljanja kompliciranih i skupih zrakoplova i velikih ratnih brodova na puno agilnije naoružanje, kao što su dronovi i mobilni sustavi protuzračne obrane, koji bi Kini mogli prouzročiti brojne probleme.

Lee Hsi-ming, koji je zapovijedao vojskom Tajvana do 2019. godine, dodao je da vojska čini određena poboljšanja u prilagodbi strateškog pristupa tako što su, između ostalog, u posljednje dvije godine počeli više ulagati u dronove, ali i da se previše novca troši na projekte konvencionalnog naoružanja, s naglaskom na preskup i nepouzdan lokalni razvoj bojnih brodova i pomorskih motora.

image

Admiral Lee Hsi-Ming (desno) dok je još bio u aktivnoj službi

Norberto Duarte/Afp/Profimedia/Norberto Duarte/afp/profimedia

Od ruske agresije na Ukrajinu Tajvan radi na takozvanoj "strategiji bodljikavog praseta", koja je koncentrirana na manje i visoko mobilne obrambene oružane sustave kratkog dometa - i to ogroman broj. Problemi s kojima se ruska vojska susreće u Ukrajini, koja se velikim dijelom brani vrlo pokretljivim sistemima, bili su velika inspiracija za Tajvan.

Lee inzistira da agilnije i asimetričnije naoružanje može biti ključno u potencijalnom produljenom otporu invaziji, tako da otok izdrži prvi nalet barem dok ne dođe pomoć SAD-a. Ako dođe…

"Asimetrični kapaciteti fokusirani su na oružje koje malo košta i pruža visok stupanj preživljavanja za operatore. Ali je ključno imati veliki broj takvih jedinica. Samo nekoliko neće značiti ništa. Ukrajina je to dokazala", rekao je Lee za Politico.

"Napretka je bilo, ali to je daleko od potrebnog. Najveći problem s kojim se Tajvan suočava jest to što, dok Vlada priča o važnosti asimetričnog ratovanja, istovremeno naglašava važnost domaće industrije naoružanja, koja gradi tajvanske bojne brodove", kaže nekadašnji admiral, koji se kao istraživač pridružio Institutu Project 2049 iz Washingtona.

Ključni korak u odbijanju potencijalne kineske invazije bit će onemogućiti im zračnu superiornost. To znači da bi se Tajvan morao više fokusirati na mobilnu protuzračnu obranu. "Statični, veliki i dalekometni sustavi bit će uništeni prvi", smatra Lee.

Sličan argument ima i za komparativno jeftine dronove, kojih, kako tvrdi, treba biti mnogo, jako mnogo. "Tajvan treba mali broj naprednih dronova, kojima treba pridružiti veliki broj jeftinih i malenih napadnih dronova. Budete li ih dovoljno, to će izazvati velike glavobolje Kini."

Tajvan bi se, po njemu, trebao početi polagano rješavati francuskih zrakoplova Mirage, kupljenih 1997. godine. "Ukrajina nema avione za nadmetanje s Rusima. Danas je glavna stvar oduzeti zračni prostor neprijatelju, ništa drugo. Borbeni zrakoplovi, s druge strane, oruđe su za uspostavljanje zračne dominacije."

Na pitanje zašto je tajvansko zrakoplovstvo zadržalo Mirage - kojima će produljiti životni vijek - Lee je kazao da ih se "ne mogu riješiti". "Ne mogu jednostavno odbaciti staro razmišljanje. A nema ni novca za kupnju novih aviona."

image

Mirage u zrakoplovnoj bazi na Tajvanu

Sam Yeh/Afp/Profimedia/Sam Yeh/afp/profimedia

Otkako je napustio aktivnu službu, Lee je postao glavni zagovornik strategije asimetričnog ratovanja, što bi dakle uključivalo korjenite promjene u desetljećima starom tajvanskom sustavu nabave velikih brodova, zrakoplova i projektila. Za političke vođe i generale takvi tipovi naoružanja su dobri za publicitet, slika pred takvim mamutima jasno pokazuje građanstvu da rade na velikim obrambenim projektima. Dron iz obližnjeg dućana? Baš i ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:43