TSAI ING-WEN

Tajvanska predsjednica osudila kineske vojne vježbe: ‘To nije odgovoran stav za veliku zemlju...‘

Tsai je rekla da su tajvanske oružane snage i obalna straža reagirale smireno i profesionalno

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen 

 Sam Yeh/Afp

Kineske vojne vježbe izazvale su nestabilnost u Tajvanu i regiji te su neodgovorni postupci za tu veliku zemlju, napisala je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen na Facebooku nakon što je Peking završio trodnevne vježbe oko otoka.

Kina je započela vježbe u subotu pošto se Tsai vratila u Taipei, nakon sastanka u Los Angelesu s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Kina, koja je upozorila SAD da ne dopuste Tsai da posjeti ili se sastane s McCarthyjem, nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi demokratski upravljani otok stavila pod kontrolu Pekinga. Tajvanska vlada oštro osporava tvrdnje Kine i opetovano je osudila vježbe.

Pišući na svojoj Facebook stranici u noći na utorak, Tsai je rekla da kao predsjednica "predstavljam svoju zemlju u svijetu" i da njezini posjeti inozemstvu, uključujući zaustavljanja u Sjedinjenim Državama, nisu novost i ono su što građani Tajvana očekuju.

"Međutim, Kina je to iskoristila za pokretanje vojnih vježbi, uzrokujući nestabilnost u Tajvanu i regiji. To nije odgovoran stav za veliku zemlju u regiji", rekla je.

Tsai je rekla da su tajvanske oružane snage i obalna straža reagirale smireno i profesionalno te je zahvalila svima koji su sudjelovali.

"Iako su kineske vojne vježbe privedene kraju, nacionalna vojska i tim za nacionalnu sigurnost nastavit će se držati svojih položaja i braniti zemlju", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2023 04:43