‘STATUS QUO JE DOBAR‘

Tajvanska predsjednica smiruje strasti: ‘Rat s Kinom? To nije opcija, mi provocirati nećemo‘

Kina je odbila pozive na pregovore koje je uputila tajvanska predsjednica, koju Peking smatra separatistkinjom

Tsai Ing-wen

 Sam Yeh/Afp

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen u subotu se obvezala održavati postojeće stanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu usred povišenih napetosti s Kinom, koja je povećala vojni pritisak na demokratsku otočnu državu, i dodala da rat između dviju zemalja nije opcija.

Tajvan neće provocirati niti će popustiti kineskom pritisku, rekla je Tsai u govoru u predsjedničkom uredu u Taipeju u povodu obilježavanja sedme godišnjice njenog dolaska na vlast.

Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem i prijeti da će ga dovesti pod svoju kontrolu bude li to potrebno, povećala je vojni i diplomatski pritisak kako bi prisilila otok da prihvati kineski suverenitet otkako je Tsai preuzela vlast 2016.

Kina je odbila pozive na pregovore koje je uputila tajvanska predsjednica, koju Peking smatra separatistkinjom. Tsai se u više navrata obvezala braniti slobodu i demokraciju Tajvana.

"Rat nije opcija. Nijedna strana ne može unilateralno promijeniti status quo nasilnim sredstvima. Održavati status quo mira i stabilnosti je konsenzus i svijeta i Tajvana", rekla je Tsai.

"Iako je Tajvan okružen rizicima, on ni u kom slučaju nije stvaratelj rizika. Mi smo odgovorni upravljači rizikom i Tajvan će zajedno stajati s demokratskim zemljama i zajednicama diljem svijeta kako bi se zajednički ublažili rizici", dodala je.

Vođe zemalja članica skupine G7 složili su se da žele mirno rješenje sporova glede Tajvana, rekao je u petak u Hirošimi domaćin samita skupine, japanski premijer Fumio Kishida.

Tsai je kazala da tajvanski dužnosnici pregovaraju s administracijom američkog predsjednika Joe Bidena o slanju 500 milijuna dolara vrijedne vojne pomoći za Tajvan, dodavši da je riječ o dostavi odgođenoj zbog pandemije covida-19.

Naglasila je globalni značaj opskrbnog lanca Tajvana, koji proizvodi većinu naprednih mikročipova u svijetu, a obvezala se i zadržati najnaprednije tehnologije te centre za istraživanje i razvoj u samom Tajvanu.

Tajvan se priprema za ključne predsjedničke izbore sredinom siječnja, a napetosti s Kinom nalaze se u središtu predizborne kampanje.

Hou Yu-ih, gradonačelnik New Taipei Cityja, koji na izborima predstavlja glavnu oporbenu stranku Kuomintang (KMT), u subotu je rekao da se Tajvan kojim upravlja Tsai suočava s izborom između "mira i rata" i obećao je zadržati regionalnu stabilnost nespecificiranim "dijalogom i razmjenama".

"Strah od rata nikad neće otjerati nadu za mir", rekao je Hou na događaju u Taipeju, gdje je započeo sa svojom predizbornom kampanjom i gdje se obvezao braniti Republiku Kinu, kako glasi službeno ime Tajvana.

Houov protukandidat je tajvanski potpredsjednik Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne stranke.

KMT, koji se zalaže za bliže veze s Kinom, predsjedničke izbore 2024. je prikazao kao izbor između rata i mira.

Tsai je na pitanje o stavu oporbe o izborima rekla da bi održavanje mira trebao biti konsenzus svih političkih stranaka u Tajvanu i da ne bi trebalo "prodavati strah od rata radi izbornih dobitaka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32